Amerikaanse groei stuwt inflatie op

De Amerikaanse economie blijft groeien op topsnelheid. In het eerste kwartaal van 2000 steeg het nationaal inkomen met 5,4 procent op jaarbasis....

Van onze verslaggever

'De economie ziet er fantastisch uit, misschien een beetje te fantastisch', zegt Richard Berner, de topeconoom van de New Yorkse zakenbank Morgan Stanley. Omdat de inflatie snel oploopt, verwacht hij een agressieve reactie van Alan Greenspan, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed.

De Amerikaanse economie heeft in het eerste kwartaal de nodige records gebroken. Exclusief veranderingen in voorraden, breekt de groei van 5,4 procent een zestien jaar oud record. Het nationaal inkomen van de VS omvat met 9,2 biljoen gulden nu ruim 29 procent van het wereldinkomen. Ook de consumptie sloeg met een groei van 8,3 procent een record van zeventien jaar aan diggelen.

Maar ook de trend van inflatieloze groei lijkt definitief verbroken. Tijdens de onafgebroken toename van het nationaal inkomen in de afgelopen negen jaar liep de inflatie nauwelijks op. Sommige economen theoretiseerden over de 'nieuwe economie' die onafgebroken zou groeien zonder forse conjuncturele schommelingen.

Maar tijdens het eerste kwartaal van dit jaar stegen de arbeidskosten met 1,4 procent, de sterkste stijging sinds 1990, nadat de arbeidskosten in het laatste kwartaal van 1999 ook al met een procent waren toegenomen. Omdat de werkloosheid is gedaald tot op het laatste niveau sinds 1973, is de verwachting dat de lonen de komende tijd opnieuw zullen stijgen. En de stijgende arbeidskosten stuwen de inflatie op.

Bankpresident Greenspan kijkt bij zijn beslissingen over het rentebeleid altijd naar de prijsindex voor de bestedingen van gezinnen. Na een ook al forse toename van 2,5 procent in het laatste kwartaal van 1999, liep deze graadmeter van het koopkrachtverlies van gezinnen in het eerste kwartaal op naar 3,2 procent, de sterkste stijging sinds 1994.

De Amerikaanse economie lijkt daarom ouderwets oververhit. 'Bij de Fed zullen ze wel denken dat ze te lang hebben gewacht met het verhogen van de rente', zegt een analist tegen het persbureau Bloomberg.

Greenspan heeft sinds juni 1999 de rente al zes keer verhoogd tot het huidige niveau van 5,75 procent. Na een eerste paniekreactie op Wall Street, herstelde Wall Street zich onder aanvoering van de technologiesector.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden