Amerikaanse beurzen beperken verliezen

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York gingen maandag aanvankelijk hard omlaag door de angst voor de kredietcrisis, die steeds meer slachtoffers dreigt te maken. In het laatste handelsuur wisten de beurzen hun verliezen te beperken. De Dow begon de week zelfs met een lichte plus.

Terwijl de financiële problemen bij Bear Stearns beleggers angst inboezemden, bood de renteverlaging van de Federal Reserve soelaas.

De Dow-Jonesindex noteerde bij het slot een winst van 0,2 procent, ofwel 21,16 punten op 11.972,25 punten. De breder samengestelde S&P 500 verloor 0,9 procent, ofwel 11,54 punten tot 1276,60. De Nasdaq-index zakte 1,6 procent (35,48 punten) tot 2177,01.

JPMorgan Chase

De Dow werd gesteund door een koerswinst van zwaargewicht JPMorgan Chase van 10,3 procent. Beleggers beloonden hiermee de koopmansgeest van het hoofdfonds, die zakenbank Bear Stearns van de ondergang redt.

Zakenbank JPMorgan Chase betaalt een fractie van wat het bedrijf vrijdag waard was, namelijk 236 miljoen dollar (ongeveer 150 miljoen euro). Bear Stearns noteerde 84,4 procent lager op 4,81 dollar, nog steeds wel boven de waarde van het bod van JPMorgan Chase.

Lijken uit de kast

Branchegenoot Lehman Brothers was een van de sterkste dalers in de S&P 500. De zakenbank maakte een val van bijna 20 procent. Beleggers vrezen dat daar ook lijken uit de kast gaan vallen. Moody's verlaagde zijn verwachtingen voor de zakenbank.

Andere financiële fondsen werden ook van de hand gedaan, maar ook zij liepen hun verliezen in het laatste handelsuur in. Morgan Stanley, Goldman Sachs en Citigroup verloren tussen de 3,7 en 8 procent.

Kwartaalverlies

De Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, probeerde zondag de financiële markten te kalmeren door zijn tarief voor tijdelijke leningen aan banken te verlagen van 3,5 procent tot 3,25 procent. Ook verruimde het centralebankenstelsel de leenmogelijkheden.

De Amerikaanse hypotheekverzekeraar PMI rapporteerde zijn grootste kwartaalverlies tot nu toe. PMI verlaagde bovendien het uit te keren dividend met meer dan 70 procent. Het aandeel ging 10 procent achteruit.

Olieprijs

De olieprijs ging bijna 3,7 procent omlaag. Beleggers telden op de termijnmarkten in New York voor een vat ruwe olie ongeveer 106 dollar neer. Ook andere grondstoffen werden van de hand gedaan. Beleggers maken zich in toenemende mate zorgen over de Amerikaanse economie.

Verder droegen verschillende macrocijfers bij aan de malaise op de Amerikaanse beurzen. Zo daalde de industriële productie in de Verenigde Staten in februari met 0,5 procent. De daling is sterker dan verwacht. In januari en december was nog sprake van een lichte stijging van de industriële productie.

De euro noteerde 1,5730 dollar, na een record van 1,5902 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,5620 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden