Amerikaanse beleggers zijn weer optimistisch

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag opgeveerd na geruststellende cijfers over de Amerikaanse industrie, maar ook uit andere delen van de wereld. De beleggers zagen hierin een teken dat de wereldeconomie op weg is naar herstel. Ook een hogere olieprijs stuwde de koersen. Tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid konden de stemming niet bederven.

Alle drie de graadmeters in New York sloten met een ruime plus. De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen noteerde aan het einde van de handelsdag 8504,06 punten. Dat is een stijging met 57,06 punten, of 0,7 procent. De breder samengestelde S&P 500-index sloot op 923,33 punten, 0,4 procent of 4,01 punten hoger. De technologiebeurs Nasdaq sloot de dag af op 1845,72 en dat was 0,6 pocent of 10,68 punten hoger.

Dinsdag sloten de beurzen nog in mineur, maar woensdag was de stemming al van meet af aan goed. De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven nam in juni veel forser af dan was gedacht. Er verdwenen 473.000 banen. Analisten waren uitgegaan van een afname van 393.000 banen. Maar de beleggers lieten zich daardoor niet ontmoedigen. De prijs van olie ging woensdag weer omhoog en kwam weer boven de 71 dollar per vat uit. Dat had bij opening van de beurzen een positief effect op de koersen van met name de oliegerelateerde fondsen.

Amerikaanse industrie

De cijfers over de activiteit in de Amerikaanse industrie, die later op de dag bekend werden, maakten de stemming er nog beter op. De index die de bedrijvigheid meet, nam in juni toe tot 44,8 en dat was hoger dan de 42,8 waarmee analisten rekening hadden gehouden. In mei stond de index nog op 42,8. Toch konden de beurzen de plussen van dik 1 procent die halverwege de handelsdag op het bord stonden, niet vasthouden.

De olieconcerns, die dinsdag nog iets moesten inleveren, konden woensdag weer plussen bijschrijven van 1,0 (Exxon) en 0,5 (Chevron) procent. Een zwakkere dollar had een positief effect op de koersen van multinationals als Coca-Cola, dat de aandelenkoers met 2,5 procent zag stijgen. Het grote Amerikaanse voedingsconcern Kraft Foods behoorde tot de grootste stijgers, met een plus van 5,2 procent.

De euro was bij sluiting 1,4145 dollar waard. Bij sluiting van de beurzen in Europa was dat nog 1,4130.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden