Amerikaanse auto moet 40 procent zuiniger in 2020

De Amerikaanse auto-industrie weet eindelijk waar ze aan toe is: in 2020 moeten personenauto’s gemiddeld 15 kilometer kunnen rijden op 1 liter benzine: 40 procent zuiniger dan nu....

Van onze verslaggever

De Democraten in de Amerikaanse Senaat hebben donderdag ingestemd met een wetsvoorstel waarin het gemiddelde brandstofverbruik van auto’s is vastgelegd.

Nu de Senaat akkoord is, gaat het voorstel volgende week naar het Huis van Afgevaardigden. President Bush heeft toegezegd de wet te tekenen. Het is voor het eerst sinds 32 jaar dat het brandstofverbruik wordt aangescherpt.

De eis van 1 op 15 (6,6 l/100 km, 35 mijl/gallon) is een aanscherping met 40 procent ten opzichte van de huidige situatie.

Vergeleken met de Europese milieunormen zijn de Amerikaanse nog royaal. De Europese autofabrikanten zijn al in 2012 gehouden de gemiddelde uitstoot te maximeren op 5 l/100 km voor benzineauto’s.

De beraadslaging over het voorstel van de Democratische senator Daniel Inouye leidde lange tijd tot onenigheid. Bush dreigde de wet niet te zullen ondertekenen omdat de Democraten aanvankelijk de olie-industrie extra wilde belasten met een belastingheffing van in totaal 13 miljard dollar (8,8 miljard euro).

De opbrengst hiervan zou onder meer ten goede moeten komen aan de producenten van groene stroom en de kopers van oplaadbare hybride auto’s. Zij zouden beloond moeten worden met een aanschafsubsidie van 3.000 tot 5.000 dollar.

De maatregelen stimuleren ook het gebruik van alternatieve autobrandstoffen zoals ethanol. Het gebruik daarvan moet verviervoudigd zijn in 2020.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden