Nieuws Gasimport uit VS

Amerikaanse aardgasexport naar Europa verviervoudigd

Europa heeft zijn vloeibaargasimport uit Amerika in een jaar zien verviervoudigen. De oorzaken zijn volgens het Amerikaanse ministerie van Energie dat Europa bezig is te ‘ontkolen’ en Juncker om een handelsoorlog af te wenden heeft beloofd meer gas te importeren.

Een lng-tanker vaart langs een vissersboot bij Havana, Cuba. Beeld Reuters

De Amerikaanse export van aardgas naar Europa is in één jaar verviervoudigd. Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie importeerde heel Europa de afgelopen jaren Amerikaans vloeibaar gas (lng) in een tempo van omgerekend 453 miljoen kuub per dag. De afgelopen jaren was dat niet meer dan rond 110 miljoen kuub per dag.

De aanvoer in de Rotterdamse lng-terminal GATE (Gas Access To Europe) was zelfs zesmaal zo groot, zegt bestuursvoorzitter Wim Groenendijk. ‘In heel 2018 hebben we vijf lng-tankers uit de Verenigde Staten gehad. Dit jaar, tot nu toe, waren dat er al vijftien.’ Ook de import uit andere landen groeit hard. Als dat zo door gaat, zal de capaciteit snel vol zitten. De terminal kan maximaal 12 miljard kuub lng per jaar doorvoeren, bijna eenderde van het totale Nederlandse gasgebruik. Groenendijk denkt al wel aan uitbreiding.

Ontkolen

De reden voor de razende groei van de import, is volgens het Amerikaanse ministerie van Energie dat Europa druk bezig is te ‘ontkolen’, oftewel probeert de uitstoot van CO2 te verminderen. Het verbranden van kolen (in energiecentrales) en diesel (in schepen of trucks) produceert veel meer CO2 dan het gebruik van lng.

Maar er is nog een reden. Nog maar een jaar geleden dreigde de Amerikaanse president Trump de Europese staalindustrie hard te treffen door een importheffing op staal in te voeren. In een poging een handelsoorlog af te wenden, vloog Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, naar Washington en sloot een deal met Trump: geen staaloorlog, maar Europa zal veel meer lng gaan invoeren.

Volgens het CBS is de invoer van lng inmiddels al groter dan wat Nederland aan aardgas uit de bodem haalt (bekeken over de eerste vier maanden van 2019). 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden