Amerika's 'held van de crisis' mag blijven

President Obama herbenoemt de baas van het Amerikaanse stelsel van banken...

Van onze verslaggeverPeter de Waard Peter de Waard

AMSTERDAM Ben Bernanke blijft tot 2014 de voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. President Barack Obama onderbrak dinsdag zijn vakantie om aan alle speculatie rond Bernankes herbenoeming een einde te maken en de financiële markten gerust te stellen.

De 55-jarige Bernanke riep zichzelf deze week uit tot een van de helden van de crisis, iets wat hem niet door iedereen in dank werd afgenomen. Hij werd in 2006 aangesteld door president Bush als opvolger van de legendarische Alan Greenspan. Net als Greenspan deed hij niets tegen de toevloed van liquiditeit naar de markt die tot een bubble van de huizen- en aandelenmarkt leidde. Toen een jaar na zijn benoeming de kredietcrisis in de VS uitbrak, bagatelliseerde Bernanke aanvankelijk de problemen. Maar hij trok alle registers open toen de crisis in september vorig jaar escaleerde en zich na de val van Lehman Brothers als een olievlek over de wereld uitspreidde. Sinds die tijd waren alle ogen gericht op de machtigste monetaire functionaris ter wereld.

Bernanke, die zich als hoogleraar op de Universiteit van Princeton had verdiept in het handelen van de Fed tijdens de crisis van de jaren dertig, verlaagde de rente tot bijna 0 procent, stak een helpende hand toe bij het redden van banken en verzekeraars als Bear Stearns, Freddie Mac en AIG en pompte een astronomische som van 1.200 miljard dollar in de economie, om een herhaling van de depressie te voorkomen.

Tot nu toe lijkt zijn riskante strategie te werken. Obama heeft hem daarom ook per 1 februari 2010 herbenoemd voor een nieuwe termijn van vier jaar. ‘Bernanke heeft de Fed geleid door een van de ergste financiële crises die onze natie en de wereld ooit hebben gezien’, verklaarde de president gisteren. ‘De stappen die zijn genomen om onze financiële markten te stabiliseren, de kredietmarkten te herstellen en de auto-industrie te hervormen, waren allemaal noodzakelijk en hebben onze economie, die op de rand van de afgrond stond, gered.’

Bernanke bedankte de president voor het in hem gestelde vertrouwen. Hij sprak over de opoffering die hij en zijn collega’s hebben gebracht om de crisis te keren, zoals ‘de vele avonden en weekeinden die ze van huis zijn geweest’. ‘Er is in stressvolle omstandigheden een enorme creativiteit, doorzettingsvermogen en toewijding getoond’, aldus Bernanke.

Niet alle Democraten zijn enthousiast over de herbenoeming van deze Fed-voorzitter. Zij vinden dat de centrale banken niet langer geleid moeten worden door een Republikein. Ook wordt Bernanke machtshonger en arrogantie verweten.

Daarnaast balanceert Bernanke in hun ogen nog altijd op een dun koord. Hij moet de steunverlening in de komende tijd temporiseren om te voorkomen dat een andere crisis ontstaat: die van een gierende inflatie, doordat te veel geld in de economie is gepompt. Maar als hij dat te snel doet, zou het herstel in de kiem gesmoord kunnen worden en een tweede, misschien nog diepere, crisis kunnen ontstaan.

Niet alleen de collega’s van de Fed en de financiële markten denken dat Bernanke de enige is die de capaciteiten heeft om de juiste keuzen te maken; blijkbaar wordt er in het Witte Huis precies zo over gedacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden