Ambtenaren dreigen met acties

De ambtenaren dreigen met acties. Maandag komen vakbondsleden die werkzaam zijn bij de gemeenten, provincies en waterschappen bijeen om hierover te spreken.

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

Bart Schnoor, cao-onderhandelaar van CNV Publieke Zaak, vindt het ‘uniek’ dat de verschillende ambtenaren hun krachten willen bundelen. Bij de waterschappen zijn de onderhandelingen nog niet stukgelopen. Maar de gesprekken verlopen stroef. ‘We denken aan acties waar het publiek zo min mogelijk last van heeft. Bijvoorbeeld estafetteacties en -stakingen per provincie.’ Volgens hem beginnen de acties op korte termijn, tenzij de werkgevers nog in beweging komen. Deze zeggen hier weinig voor te voelen.

In totaal werken meer dan 200 duizend ambtenaren bij de gemeenten, waterschappen en provincies. ‘Gemeenten hebben een loonsverhoging voor 2010 allang begroot. Er is dus geld’, aldus Schnoor.

Barre tijden

De meeste overheden maken zich op voor barre tijden en kiezen nu al voor een nullijn. ‘Het kabinet wil 35 miljard euro bezuinigen, de gemeenten zullen dit absoluut merken. Er is geen ruimte voor een structurele loonsverhoging’, aldus een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ‘Ons doel is het behoud van werkgelegenheid. 1 procent loonsverhoging staat ongeveer gelijk aan het jaarsalaris van zestienhonderd werknemers.’ De VNG denkt dat het meevalt met de actiebereidheid. Op een referendum over hun eindbod reageerde nog geen 20 procent van het personeel. Degenen die wel stemden, vonden het bod zowat allemaal te laag.

De provincies bieden een incidenteel extraatje van 1,2 procent. ‘Een structurele verhoging kan niet, omdat dit te veel druk legt op de begrotingen van komende jaren’, aldus een woordvoerder.

Negenhonderd CAO's

Dit cao-seizoen moet de helft van de negenhonderd cao’s opnieuw worden afgesloten. Volgens de bonden lopen veel onderhandelingen stroef, zoals bij TNT, het grootmetaal en de sociale werkplaatsen. Eind deze maand wordt er actie gevoerd bij AkzoNobel. Ook in de schoonmaak dreigen er acties.

Daarnaast maken ze zich op voor acties bij de garagebedrijven. Branchevereniging Bovag gaat niet akkoord met de recent afgesloten cao voor de metaal en technische bedrijfstakken. Hun werknemers krijgen nu geen 1,5 procent loonsverhoging in 2011 en ook geen ‘crisisbestrijdingsdagen’, oftewel 3,5 dag extra vrij in 2010. Volgens de Bovag kunnen de werkgevers deze dagen niet betalen.

Een demonstratie van rijkspersoneel in 2007 (Joost van den Broek/ de Volkskrant) Beeld
Een demonstratie van rijkspersoneel in 2007 (Joost van den Broek/ de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden