Ambitieuze Portugezen leren Achmea bankieren

De Portugese BCP koopt eenderde van Achmea Bank. BCP is een ambitieuze club, waar Nederlandse bankiers nog wat van kunnen leren....

Banco Comercial Português Atlântico koopt voor 485 miljoen gulden een belang van 30 procent in Achmea Bank. Achmea, met Centraal Beheer, Avéro, FBTO en Zilveren Kruis groot in verzekeren, verwacht dat de Portugezen zijn kleine bankentak een 'extra impuls' zullen geven bij het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten.

BCP is de op één na grootste bank van Portugal, met beursnoteringen in Lissabon, New York, Frankfurt en Londen. Het financiële conglomeraat Achmea biedt bancaire diensten aan onder merknamen als Staal Bankiers, Europabank (België) en Banque Colbert (Luxemburg).

BCP en Achmea werken al sinds 1991 samen in Eureko, een pan-Europese alliantie van zeven financiële dienstverleners. Achmea heeft al langer een belang van 3 procent in BCP, en stelt zich veel van deze Eureko-partner voor. De firma's richten zich alleen op Nederland.

BCP is zeer actief buiten Portugal, maar alleen via joint ventures met lokale partijen. Dat past in de Eureko-filosofie, aldus de Achmea-woordvoerder. 'Wat ons bindt is de wens om groei buiten onze thuismarkten gezamenlijk te realiseren, niet via overnames of door zelf van de grond af nieuwe organisaties op te bouwen.'

Zo kocht Eureko onlangs 30 procent in de Poolse staatsbank PZU. Maar de Portugese BCP, die ook de huidige directeur van Eureko leverde, is in dat land ook actief via een eigen samenwerking met Bank Gdanski.

Het is volgens Achmea niet de bedoeling dat de Portugezen alle aandelen van de bankafdeling in handen krijgen. Evenmin zijn er plannen om de samenwerking met BCP uit te breiden op andere terreinen.

De bankentak binnen de Achmea-groep groeit de laatste jaren flink. Het balanstotaal nam toe van 17 miljard gulden in 1996 tot bijna 25 miljard vorig jaar, tegen 70 miljard voor het gehele Achmea-concern. De winst van de bankdochter steeg in die periode van 53 naar 77 miljoen gulden.

BCP is veel groter dan Achmea's banktak, met een balanstotaal van 70 miljard gulden. Bovendien is de Portugese bank veel winstgevender. Toch blijven zowel Achmea als BCP bescheiden spelers op de Europese bankenmarkt. Achmea onderhandelde vorig jaar nog zeer intensief met Rabobank, eveneens een coöperatie. Net voordat de fusie beklonken zou worden, spatten de onderhandelingen echter uit elkaar. De cultuurverschillen bleken te groot.

Behalve een snelle groeier is BCP ook een vernieuwer. Zo verkoopt de bank haar producten in Portugal al via supermarkten. Achmea heeft plannen in die richting via de C1000-winkels van Ahold-dochter Schuitema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden