Ambassadeur helpt Ballast incasseren

Het aannemersconcern Ballast Nedam heeft de Nederlandse regering ingeschakeld om de betalingsmoeilijkheden met afnemer Saoedi-Arabië op te lossen. Met behulp van de Nederlandse ambassadeur in het olierijke land denkt Ballast-bestuursvoorzitter J....

Ballast Nedam kan de hulp goed gebruiken. Het concern heeft nog 350 miljoen gulden tegoed. Saoedi-Arabië echter kampt met geldgebrek door de lage olieprijzen en de gevolgen van de Golfoorlog. Sinds april heeft Ballast geen geld meer ontvangen. Een extra probleem hierbij is dat de bouwprojecten daar door Ballast gefinancierd zijn met kortlopende en dus dure kredieten. De oplopende rentelast kostte Ballast in de eerste zes maanden dan ook per saldo 11 miljoen gulden tegenover 6 miljoen in dezelfde periode ervoor.

De betalingsstop van Saoedi-Arabië en de economische crisis in zuidelijk Amerika en Azië drukten het nettoresultaat van Ballast Nedam sterk. Het nettoresultaat daalde met 35 procent tot 24 miljoen gulden. De internationale bouwdivisie leverde in het eerste halfjaar geen enkele winstbijdrage.

Ook de concernvooruitzichten voor het hele jaar zijn slecht. Ludwig houdt rekening met een 'aanzienlijke winstdaling'. Beleggers straften de volgens Ludwig eenmalige dip hard af. De koers van de aannemer die de afgelopen maanden toch al zwaar onder druk stond, zakte vrijdagmiddag met 1 euro (ofwel 4 procent) tot 24 euro. Ballast had de beleggers al enkele maanden geleden gewaarschuwd, maar dat de resultaten zo slecht zouden zijn, hadden beleggers niet verwacht.

Ludwig zelf is de afgelopen weken twee keer naar Saoedi-Arabië getogen om de gesprekken vlot te trekken. Veel is er niet bereikt, maar hij is 'optimistischer' geworden: 'We zijn in nog heftiger overleg dan voorheen.'

Op korte termijn verwacht de bestuursvoorzitter dat het olierijke land met voorstellen komt. Dit jaar komt een deel van het geld waarschijnlijk wel binnen. 'Het zijn Arabieren, maar ze hebben wel eergevoel', meent hij. Zijn accountant en Ballast Nedam zelf vinden dat er geen enkele reden is om voorzieningen te treffen voor de betalingsachterstand van Saoedi-Arabië.

Ludwig gaf vrijdag een slecht-nieuwsshow weg. 'Omzet, bedrijfsresultaat en winst daalden. Alleen de orderportefeuille is voller. In alle drie afzetgebieden was wat aan de hand. In het Midden-Oosten kampten we met de lage olieprijs. In zuidelijk Amerika had je de Sambacrisis, terwijl Zuidoost-Azië een economische teruggang kende.' Toch is de topmanager optimistisch, zij het met een lange termijnperspectief. De baggermarkt trekt aan, terwijl volgend jaar de projecten beginnen voor de hoge-snelheidstrein, stelt hij.

De bouwwereld biedt beleggers momenteel weinig houvast. Volker Wessels Stevin en Heijmans konden zich onttrekken aan de malaise, maar Ballast voegt zich bij het rijtje met de probleemgevallen HBG en NMB-Amstelland. Deze laatste twee bedrijven publiceerden onlangs eveneens forse tegenvallers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden