Amazon zet groepsdruk in tegen ziekteverzuim

Voel je je niet zo lekker? Als medewerker van een van de distributiecentra van webwinkel Amazon in Duitsland is het wellicht beter toch even door te zetten. Doe je het niet voor jezelf, dan op zijn minst voor je collega's.

Beeld JAKUB KACZMARCZYK

In de Duitse distributiecentra heeft Amazon namelijk een regel ingevoerd om het ziekteverzuim terug te dringen. Werknemers die weinig ziek zijn, krijgen een bonus van 6 tot 10 procent bovenop hun salaris. Dat is op zich niet nieuw, maar de webwinkel gaat een stap verder. De hoogte van de bonus is mede afhankelijk van het verzuim van directe collega's. Melden zij zich ziek, dan ontvangt hun hele team minder bonus. Zieke medewerkers benadelen zo niet alleen zichzelf, maar hun hele team.

Voor het toekennen van de gezondheidsbonus heeft Amazon een systeem ontworpen. Zijn de werknemers in een maand alle werkdagen aanwezig, dan krijgen ze de status 'goud'. Eén zieke dag betekent een zilveren status en bij twee of meer absenties rest brons. Maar ook het verzuim van collega's telt mee. De maximale bonus van 10 procent is alleen haalbaar als alle werknemers binnen een team fit blijven.

Volgens een woordvoerder van Amazon is de regel bedoeld om werknemers voor elkaar te laten zorgen, maar de Duitse vakbond Verdi en artsen interpreteren het anders. Zij zeggen dat de maatregel werknemers tegen elkaar opzet en ouderen en chronisch zieken benadeelt. Sabine Voermans van Duitse zorgverzekeraar TK zei tegen de Süddeutsche Zeitung dat de bonusstructuur medewerkers aanmoedigt ziek naar hun werk gaan. Vakbond Verdi verwerpt de gezondheidsbonus en overweegt een gang naar de rechter.

De regel is sinds vorig jaar getest in vijf van de negen Duitse distributiecentra van Amazon. In Nederland heeft Amazon nog geen distributiecentrum, de site van de webwinkel is pas sinds augustus 2016 vorig jaar in het Nederlands beschikbaar. De Nederlandse markt wordt bediend vanuit Duitsland: een aantal van de Duitse distributiecentra staan niet ver van de grens.

Amazon staat in Duitsland al langer bekend om discussie over de arbeidsvoorwaarden in de distributiecentra. In 2013 werd gestaakt voor een hoger salaris en tegen de weerzin waarmee de webwinkel de vakbonden tegemoet trad. Volgens Amazon wilden de vakbonden bij iedere beslissing betrokken zijn. Daarna was het ieder jaar raak in de Duitse distributiecentra. Deze maand nog werd gestaakt voor de erkenning van de Duitse cao voor detailhandel en postorderbedrijven en recent tegen de nieuwe maatregel tegen ziekteverzuim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden