Amazon komt naar Nederland met beperkte versie van bezorgdienst Prime

Amazon komt (voorzichtig) naar Nederland. De Amerikaanse websuper heeft een beperkte versie geïntroduceerd van zijn abonnementsdienst Prime voor Nederlandse en Vlaamse klanten.

Het Amazon E-Commerce Logistics Center in Kolbaskowo, Polen Foto epa

Die moeten nu nog een groot aantal services missen die de Amerikaanse websuper al wel in thuisland de Verenigde Staten en andere landen aanbiedt. Nederlandse abonnees kunnen producten gratis binnen een dag laten bezorgen (in de praktijk komt dat neer op de volgende dag) en een klein deel van het aanbod bekijken van Amazons videodienst.

De gratis muziekdienst Prime Music met twee miljoen liedjes ontbreekt, net als gratis boeken en tijdschriften lezen via Prime Reading. Wel kunnen Nederlandse klanten onbeperkt foto's online bewaren met Amazon Drive.

Via Prime Video, de streamingdienst die een jaar geleden al in Nederland werd gelanceerd, is een fractie van het aanbod elders te bekijken, zoals in Duitsland. Toegankelijk zijn vooral de Amerikaanse tv-series die Amazon in eigen beheer heeft gemaakt, zoals Transparent en The Grand Tour, het autoprogramma van de drie voormalige presentatoren van BBC's Top Gear. Veel content is overigens nog altijd niet voorzien van Nederlandstalige ondertiteling. Nederlandse abonnees konden woensdag de app van Prime Video voor smartphones en tablets niet downloaden, inmiddels zijn de problemen verholpen.

De webwinkel van Amazon wordt gezien als de grootste dreiging voor Bol.com. Die introduceerde dit jaar een snellere bezorging voor 300 duizend producten voor 9,99 euro per jaar. Amazon staat op de 28ste plaats van best bezochte websites van Nederland, Bol.com op nummer 5. Voor veel services worden Nederlanders met een Prime-abonnement doorgesluisd naar Amazon Duitsland.

Meer over