Alsnog akkoord over vertrek van oudere ambtenaar

Voor ambtenaren van 57 jaar en ouder wordt een aantrekkelijke vertrekregeling geïntroduceerd. Zij kunnen bij vrijwillig vetrek tot hun pensioen 70 procent van hun salaris meekrijgen....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Dit hebben de ambtenarenbonden en minister Remkes van Binnenlandse Zaken afgesproken in een sociaal plan voor de rijksoverheid. De ouderenregeling geldt tot 2006, de rest van het plan tot 2008. Het kabinet wil 12 duizend van de 110 duizend banen bij de rijksoverheid schrappen. Partijen verwachten dat 'enkele honderden' ambtenaren van de ouderenregeling gebruik maken.

Oudere ambtenaren kunnen alleen met toestemming van de hoogste ambtenaar op hun departement van de ouderenregeling gebruik maken. Als voorwaarde geldt onder meer dat door hun vertrek een jongere aan de slag blijft. Ook 55- en 56-jarigen kunnen overigens van de regeling gebruik maken. De uitkering van 70 procent eindigt echter na acht jaar. De laatste twee jaar of het laatste jaar voor pensionering krijgen zij dan slechts 15 procent van hun oude salaris.

Volgens Abvakabo FNV-onderhandelaar Elise Merlijn worden gedwongen ontslagen door het plan zoveel mogelijk voorkomen. 'Van werk naar werk is het motto. En dat blijft hiermee overeind.' Zo zijn afspraken gemaakt over herplaatsing, tijdelijke plaatsingen en de ondersteuning bij het opzetten van een eigen bedrijf. Doordat nu een sociaal plan voor de hele rijksoverheid is gesloten, worden de kansen op herplaatsing vergroot.

Twee maanden geleden wezen de bonden de ouderenregeling in het concept-sociaal plan nog af. Met name het ontbreken van pensioenopbouw voor vertrekkende oudere ambtenaren was een breekpunt. Nu betaalt de overheid daarvan de helft terwijl de ambtenaar de rest kan bijstorten.

De bonden dreigden toen per ministerie afspraken te maken. Nu geldt het nieuwe plan tenzij de departementale afspraken beter zijn. Merlijn verwacht dat het sociaal plan van het ministerie van Landbouw overeind blijft. 'Maar daar schijnen ze de inkrimpingsdoelstelling al vrijwel gehaald te hebben', aldus Merlijn.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelde eveneens tevreden te zijn over het sociaal plan. Door de rijksbrede afspraken, met de ouderenregeling als belangrijk onderdeel, kunnen gedwongen ontslagen zoveel mogelijk worden vermeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden