Als Vestia valt, dreigt voor meer corporaties malaise

De Rotterdamse woningcorporatie Vestia vecht tegen een faillissement. Als de geldproblemen niet worden opgelost, kunnen ook andere corporaties in de problemen komen.

Screenshot van de website van Vestia.

De Tweede Kamer is dinsdag vertrouwelijk ingelicht over de situatie door minister Spies van Binnenlandse Zaken. Over de inhoud wilden Kamerleden in het belang van een oplossing niets kwijt. 'Duidelijk is dat het om een systeemcorporatie gaat, die net als grote banken niet mag omvallen', zei Jacques Monasch (PvdA).

Grootste huisbaas van Nederland
Vestia, met bijna tachtigduizend huurwoningen de grootste huisbaas van Nederland, verkeert in grote financiële problemen doordat het minimaal 10 miljard euro aan zogeheten derivaten bezit, complexe financiële producten die verzekeren tegen een rentestijging in de toekomst.

Doordat de rente de laatste twee jaar tijdens de crisis daalde tot rond 2 procent en nog jaren laag kan blijven, eisen banken dat Vestia honderden miljoenen 'bijstort' als onderpand. Vestia heeft dat geld niet, en voor afbouwen van de derivatenportefeuille is er te weinig cash. Vijf corporaties springen daarom bij.

Het probleem blijft niet tot Vestia beperkt. Van de 150 woningcorporaties hebben er 70 derivaten in hun portefeuille. Ruim de helft daarvan heeft al moeten bijstorten.

Goed ingevoerde bronnen in de corporatiebranche vergelijken de situatie bij Vestia met de Ceteco-affaire, waarbij de provincie Zuid-Holland eind vorige eeuw zonder toestemming speculeerde met overheidsmiddelen bij een handelshuis, en honderden miljoenen verloor. Zij hekelen het feit dat woningcorporaties speculeren met derivaten, terwijl de handel in zulke complexe financiële producten juist aan de basis van de kredietcrisis heeft gestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden