Als Kamer zegt: kopen, volgt iedereen blind

Het jaarlijkse Rienk H. Kamer-congres trekt nog altijd honderden beleggers. ‘De Dow Jones crasht pas na de Amerikaanse verkiezingen.’..

Van onze verslaggever Peter Halbersma

DEN HAAG ‘Kamer zegt vaak dat hij gelijk heeft, en dat heeft hij dan ook’, zegt Mary de Jong (57) – een ‘bescheiden belegger’. Beursgoeroe Rienk H. Kamer (64) heeft nog altijd een schare fans. Op zijn jaarlijkse Rienk H. Kamer-symposium in het congrescentrum in Den Haag zitten bijna 1.800 beleggers vrijdag vijf uur lang gespannen te luisteren naar Kamers college.

Het publiek is veelal grijs en in het pak. Diederik Schmull (63) volgt het beursorakel al twintig jaar en prijst zijn vooruitziende blik. ‘Kamer spreekt over buitengewone investeringsopties. Hij zag de mogelijkheden in Azië en in de grondstoffenmarkt eerder dan ieder ander. Hij blijft erg succesvol’, zegt Schmull. Bezoekers betalen grif om naar Kamer te mogen luisteren: een plekje in de zaal kost 340 euro. Daarvoor krijgen ze ook een abonnement op zijn beleggingsblaadje.

In een bruin jasje gestoken, en voorzien van zijn karakteristieke zijden sjaaltje onder een blauw overhemd, oreert Kamer op een podium over economische trends, de beurs en de markt. Kamer ondersteunt zijn visie met armgebaren en grapjes: ‘U denkt misschien 250 dollar, dat is veel geld. Nou, dat duurt niet lang meer.’

Economen hebben geen verstand van de financiële markt, zegt Kamer. Beleggen heeft met ‘oerinstinct’ te maken. Dus al die cijfers uit de Verenigde Staten: neem ze met een dikke korrel zout, want de regering manipuleert ze om in het zadel te blijven. De crash van de beurs in de Verenigde Staten is de volgende crisis die Kamer aankondigt. ‘Maar verwacht een instorting van de Dow Jones pas na de verkiezingen.’

‘Zei ik vorig jaar niet dat de huizenmarkt de grootste financiële bubbel van de geschiedenis was?’, vervolgt Kamer na de pauze zijn verhaal als op het scherm een zandkasteel aan zee verschijnt.

Kamer geeft al dertig jaar adviezen, met wisselend succes. Hij was een van de eersten die de Aziatische groeimarkt ontdekte. Maar in de jaren negentig miste zijn aanhang de voordelen van de internethype, omdat Kamer een crisis voorspelde. En dan was er ook nog dat akkefietje met het American Land Project in de jaren tachtig, dat hem lang is nagedragen. Kamer werd opgepakt voor beleggingsfraude in de Verenigde Staten, maar uiteindelijk in hoger beroep vrijgesproken.

De adviezen van de beursgoeroe blijven vaak niet zonder gevolgen. Er zou zelfs een Rienk H. Kamer-effect bestaan. Op de dag van het symposium of in dagen erna, zou er vaak enorme handel plaatsvinden in een aandeel waarvoor Kamer een koopadvies gegeven heeft. Dat is wat Pieter van Loon (35) intrigeert.‘Als Kamer een fonds aanprijst, volgen tweeduizend man hem blind. Dat vind ik interessant’, zegt Van Loon.

Zijn ‘volgelingen’ zeggen stuk voor stuk dat ze de adviezen van Kamer goed afwegen en op internet bekijken. Maar als het eerste beleggingsadvies vrijdag op het scherm verschijnt, klinkt het geritsel in tassen en komen snel pen en papier te voorschijn. Een bank in Zuid-Afrika – Kamers voorkeuren mogen niet in de krant – is een investering met potentie, aldus Kamer. En uit Azië hoef je je nog niet terug te trekken.

Hoe lang zijn aanhang nog van de goeroe kan genieten, is de vraag. De 64-jarige Kamer laat weten dat hij zeker wil doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Daarna is het misschien afgelopen en trekt Kamer zich wellicht terug op zijn Spaanse verblijf in Marbella.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden