ColumnFrank Kalshoven

Als er een jongerenplatform is, heb je ook een ouderenplatform nodig voor een goed gesprek

‘Jongere generatie de dupe van overheidsbeleid sinds crisis’, kopte het Financieel Dagblad vrijdag. De Volkskrant deed het rustiger aan: ‘Jongeren eisen met ‘generatietoets’ plaats op in de wet’. Beide artikelen handelden over het rapport, het eerste, van het Jongerenplatform van de Sociaal-Economische Raad, waarbij negen jongerenorganisaties zijn aangesloten.

Waarom is dit een interessant rapport? En wat is er mis mee?

Met het ‘Jongerenplatform’ haalt de Sociaal-Economische Raad (SER), die er nogal eens van wordt beticht niet meer zo representatief te zijn, een nieuwe groep binnenshuis. De SER bestaat uit vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties, vakcentrales en leden die benoemd zijn door het kabinet, en hij adviseert, gevraagd en ongevraagd, over Haags beleid. Het is een plek waar, soms piepend en krakend, hortend en stotend, aan consensus wordt gebouwd, zodat coalitiekabinetten er maatschappelijke draagvlak kunnen vinden voor nieuw beleid.

De waarde van consensus in de SER varieert met de mate waarin mensen in de samenleving zich in dat polderinstituut kunnen herkennen. Zo’n Jongerenplatform is een poging om de eroderende representativiteit te verminderen. De SER beweegt mee.

Wat is er interessant aan? Nou, vooral dat.

Want de boodschap van het rapport zelf laat zien hoe ingewikkeld het is, dat meebewegen. Met vertegenwoordigers van arbeid, kapitaal en overheid kun je op dat speelveld belangen afwegen en tot overeenstemming komen. Zet je daar een andere type speler tussen, jongeren in dit geval, dan klopt het spelletje niet meer. Praktisch: als er een jongerenplatform is, heb je ook een ouderenplatform nodig voor een goed gesprek.

Nu het tegenspel ontbreekt, is het rapport Hoge verwachtingen: Kansen en belemmeringen voor jongeren in 2019 eerst en vooral een inventarisering van de wensen van jongeren, een lobbyagenda zou je het ook kunnen noemen. Die gaat dus, onder meer, over het leenstelsel voor studenten, huisvesting van jongeren, de mentale druk die zij ervaren, et cetera.

En zoals het goede lobbyisten betaamt, bevat het rapport ook de boodschap dat wat goed is voor deze groep eigenlijk een algemeen belang is: ‘Het is ook van belang dat Nederlandse volwassenen zich geen zorgen hoeven te maken over de toekomst van hun (klein)kinderen.’

Is er dan iets tegen, dat jongeren opkomen voor hun belangen? Nee, natuurlijk niet. Dat is hun goed recht. En misschien zelfs een plicht. Wat er ingewikkeld aan is, is dat dit plaatsvindt in het huis van de SER, al is het dan in een apart zaaltje onder de noemer van een platform. Het is wel een officieel SER-rapport.

Dan hoort er ook een ouderenplatform bij de SER, dat vast iets te zeggen zal hebben over het uitblijven van indexatie van pensioenen, het gestegen eigen ­risico in de zorg, de gestegen belastingen, en de Wet maatschappelijke ondersteuning, die hen dwingt tot het voeren van keukentafelgesprekken met ambtenaren. En over de doorgeslagen digitalisering van de samenleving niet te vergeten. En dat platform zal dan betogen ‘dat het van belang is dat Nederlandse jongeren zich geen zorgen hoeven te maken over de oude dag van vaders en moeders, opa’s en oma’s’.

En als er een Jongerenplatform is, én een Ouderenplatform, dan kan de tussenliggende leeftijdsgroep ­natuurlijk niet ontbreken, al kan ik hierbij niet zo snel een passende titel bedenken. En als we dan een ­‘generatie-SER’ hebben, waar al deze platforms met ­elkaar praten en samen het kabinet adviseren, zijn we dan iets opgeschoten?

Ik betwijfel het.

Frank Kalshoven is directeur van De Argumentenfabriek. Reageren? Email: frank@argumentenfabriek.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden