Als bloembak mag, mag rampaal ook

Een juwelier in Zutphen mag de rampalen voor zijn gevel, die een 'ramkraak' moeten voorkomen, laten staan. Een verzekeraar had de paaltjes geëist, omdat die de juwelier anders niet wilde verzekeren....

Van onze verslaggeefster

De Zutphense PvdA-wethouder Van Osch stond er echter op dat de juwelier de rampalen zou verwijderen. De ondernemer had immers geen vergunning aangevraagd, en Van Osch stelde in een rechtszaak dat het stadsbeeld wordt ontsierd en dat de straat nu niet meer 'obstakelvrij' is.

Een slepend conflict ontbrandde tussen de juwelier, de gemeente Zutphen, de verzekeraar en de Nederlandse Raad voor de Detailhandel, die vindt dat verzekeraars geen 'té gekke' eisen aan winkeliers mogen stellen, en die ook van mening is dat gemeenten het winkeliers mogelijk moeten maken om hun boedel tegen inbraak en roofovervallen te beschermen.

Maandag oordeelde de Raad van State dat de rampalen zijn toegestaan. Niet vanwege de verzekeringskwestie, niet vanwege het ontsierde stadsbeeld, niet vanwege het ontbreken van een vergunning, maar omdat 'uit het ter zitting overgelegde fotomateriaal is gebleken dat in de winkelstraat, in de directe nabijheid van de juwelier, terrasjes, bloembakken en geparkeerde fietsen aanwezig zijn'. Van een 'obstakelvrije ruimte', zoals de gemeente bepleit, kan dus ook zonder de rampalen geen sprake zijn.

De Raad voor de Nederlandse Detailhandel interpreteert de uitspraak van de Raad van State als een landelijke vrijstelling voor winkeliers om noodzakelijke maatregelen te nemen tegen ramkraken. Zij stelt het belang van winkeliers, met name van juweliers, boven dat van de gemeente.

Ook adviseert zij winkeliers om de situatie rond hun winkel met foto's goed vast te leggen bij een conflict met de gemeente. Want wethouders, zo oordeelt de raad, vragen immers ook geen vergunning aan voor bloembakken, brommers en gemeentelijke zitbankjes die het stadsbeeld 'ontsieren'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden