'Alles wordt goedkoper als de cent verdwijnt'

Nog steeds betalen klanten liever contant dan elektronisch, blijkt uit gegevens van Interpay. De winkelier wil dan ook graag dat de eurocent verdwijnt....

'Dat is niet de bedoeling', zegt Seija de Jong van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel, het CBL. Zij stelt juist dat alles goedkoper wordt als de muntjes van 1 en 2 eurocent verdwijnen: 'De totale detailhandel zal daar een voordeel van 30 miljoen euro bij hebben. Die meevaller wordt natuurlijk doorberekend naar de klant', aldus De Jong.

Carolien Martens, secretaris betalingsverkeer van het Platform Detailhandel, meent daarentegen dat afronden 'volstrekt kostenneutraal' voor de klant uitpakt. Zij redeneert niet in komkommers maar in kassabonnen: 'De ene keer worden de boodschappen naar boven afgerond, de andere keer naar beneden. Soms pakt het gunstig uit voor de klant, soms niet. Uiteindelijk zal het effect ongeveer fifty-fifty zijn.'

Martens en De Jong kunnen niet garanderen dat winkeliers hun prijzen niet een fractie zullen verhogen, zoals dat bij het omrekenen naar de euro het geval was.

'Wij stonden dan ook niet te juichen toen we van het plan hoorden', zegt Sicco Louw van de Consumentenbond. Maar 'meteen dwarsliggen' gaat hem ook te ver: consumenten klagen bij de bond ook wel eens over 'die rotmuntjes' en te dikke portemonnees.

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) - waarin zowel Platform Detailhandel en Consumentenbond als De Nederlandsche Bank overleggen - vergaderde begin dit jaar al over het afronden van prijzen op nul of vijf. 'Pas als ik zeker weet dat evenveel bedragen op één, twee, zes of zeven eindigen als op drie, vier, acht en negen, stemmen wij met het plan in', zegt Louw van de Consumentenbond. Proeven die nu in verschillende winkels lopen, moeten dat gaan uitwijzen.

Supermarkten zijn bij uitstek winkels waar elke cent telt, zo blijkt eens te meer uit de prijzenoorlog die nu woedt. Het CBL, de belangenbehartiger voor de supermarkten, was al bij de invoering van de euro fel tegen de muntjes van 1 en 2 eurocent gekant.

'Het heeft jaren geduurd voordat de lange rijen bij de kassa's niet meer nummer één in de toptien van ergernissen bij klanten waren', zegt Seija de Jong. 'We hebben geïnvesteerd in extra personeel, in snelkassa's en in scan-apparaten. Pas toen de oude cent werd afgeschaft, ging alles echt veel sneller.' Sinds de euro er is, staat de klacht over lange wachtrijen weer bovenaan de lijst.

De detailhandel wil het liefst terug naar die oude situatie, zegt De Jong. Maar die vergelijking gaat volgens de Consumentenbond niet op. 'Er ís geen oude situatie', stelt Louw van de bond. 'De muntjes van nu zijn ruim twee keer zoveel waard. Twee eurocent is bijna de oude stuiver.'

Feit is dat de consument het recht behoudt om bijvoorbeeld 3,99 euro te betalen voor een pak wc-papier, waarvoor de caissière van de supermarkt gemakshalve 4 euro mag rekenen. De supermarkt heeft het recht om die ene eurocent niet terug te geven, maar moet wel 3,99 euro accepteren als de klant gepast betaalt.

Want van échte afschaffing van de centen kan pas sprake zijn als de Europese Commissie dat beslist. Afzonderlijke lidstaten van de Europese Unie mogen weliswaar tot afronding overgaan, maar niet op eigen houtje de centen uit de roulatie halen. 'Schrijf dus niet over afschaffing, maar afronding', waarschuwt Martens van het Platform Detailhandel.

Finland is het enige land in de Europese Unie waar de kleinste muntjes nooit zijn gebruikt. Finse 1 en 2 euromuntjes circuleren niet. Ze bestaan nog wel, maar in geringe hoeveelheden. En vooral als curiositeit aan bedelarmbandjes bij de juwelier en in de albums van muntenverzamelaars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden