Alles wordt beter, beloven de Grieken

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft in vier dagen tijd tal van plannen voor zijn Europese schuldeisers opgesteld om de Griekse overheid te hervormen, de economie te stimuleren en de staatsbegroting op orde te brengen. De plannen zijn zeer ambitieus. De Griekse regering lijkt zo ongeveer alle problemen op te willen lossen waarmee de Griekse staat al jaren kampt. Hieronder de belangrijkste voornemens van de Griekse regering.

Joost van der Meer
De Griekse premier Alexis Tsipras (R) en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis. Beeld afp
De Griekse premier Alexis Tsipras (R) en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis.Beeld afp

Belastingontduiking aanpakken

Door alle belastingen te gaan innen die de Grieken volgens de wet verschuldigd zijn, verwacht Varoufakis veel extra inkomsten binnen te halen. Op dit moment wordt in Griekenland namelijk op grote schaal belasting ontdoken. Vooral rijke Grieken moeten zich beter aan de regels gaan houden.

Eerdere pogingen om belastingontduiking aan te pakken zijn onder andere stukgelopen op de complexiteit en gebrekkige administratie van de Griekse belastingdienst. Daarom wil de nieuwe regering de belastingregels grondig versimpelen en tal van vrijstellingen en uitzonderingen afschaffen. Ook moet de administratie worden verbeterd, mede dankzij nieuwe ICT-systemen.

Grondige renovatie

De belastingdienst werkt met oude systemen, of met papier, en de corruptie is ingebakken. Lees hier de analyse van Yvonne Hofs waarom de Griekse staat een totale renovatie behoeft.

Corruptiebestrijding

Om beter belastingen te kunnen innen heeft de regering ambtenaren nodig die geen steekpenningen aannemen, dus maakt de regering een topprioriteit van de bestrijding van corruptie. Daarbij worden ook praktijken als brandstof- en tabaksmokkel en het witwassen van geld aangepakt.

Verder moet eerder geïntroduceerde maar nooit uitgevoerde anticorruptiewetgeving nu daadwerkelijk worden geïmplementeerd, zoals de regulering van aanbestedingsprocedures. Ook moet de financiering van politieke partijen beter worden gecontroleerd.

Efficiëntere overheid

De regering wil dat het Griekse overheidsapparaat goedkoper wordt. Daarom wordt het toezicht op de overheidsuitgaven beter ingericht, worden bestaande kostenposten kritisch onder de loep genomen en wordt het aantal dure adviseurs gereduceerd.

Ambtenaren zullen efficiënter moeten gaan werken en leidinggevenden worden geselecteerd op hun kwaliteiten. De ambtenarensalarissen gaan niet omlaag, maar secundaire arbeidsvoorwaarden worden wel beperkt.

Privatiseringen gaan door

Varoufakis belooft om al voltooide privatiseringen van staatsinstellingen niet terug te draaien. Het is onduidelijk of ook de haven van Piraeus en het elektriciteitsbedrijf PPC alsnog verkocht worden. De privatisering van die staatsbedrijven was een voorwaarde voor de Europese noodleningen, maar premier Tsipras besloot onlangs de verkoop stop te zetten.

Privatiseringen die nog niet in gang zijn gezet zullen opnieuw onder de loep worden genomen, om te waarborgen dat de opbrengst voor de staat maximaal is.

Minimumloon (nog) niet omhoog

De verkiezingsbelofte van de nieuwe regering om het minimumloon direct te verhogen lijkt te zijn afgezwakt. De brief van Varoufakis spreekt alleen over een 'nieuwe aanpak van collectieve arbeidsovereenkomsten', die 'in de loop der tijd' moet leiden tot een hoger minimumloon. Eventuele verhogingen zullen alleen plaatsvinden 'in overleg met de Europese instellingen'.

Grieken protesteren in Athene tegen de verlaging van het minimumloon in 2012. Beeld anp
Grieken protesteren in Athene tegen de verlaging van het minimumloon in 2012.Beeld anp

Pensioenen hervormd

Regeringspartij Syriza heeft beloofd om de pensioenen niet verder te verlagen, maar wil wel degelijk op andere manieren ingrijpen in het dure Griekse pensioenstelsel. De vele prikkels om met vervroegd pensioen te gaan moeten worden afgeschaft, zodat de Grieken meer bijdragen voordat ze uit de arbeidsmarkt stappen. Ook moet de hoogte van iemands pensioen meer worden gekoppeld aan de hoogte van zijn verdiende salaris.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden