Alles wat u gelezen moet hebben over Griekenland

Komt er vandaag een akkoord tussen Griekenland en de EU? Het uur van de waarheid nadert, de Grieken bewegen. Maar nu zijn het de Duitsers die dwarsliggen. De Volkskrant verzamelde alle stukken over Griekenland die u gelezen moet hebben.

De Nederlandse minister van financiën Jeroen Dijsselbloem (L), die de eurogroep voorzit, en zijn Griekse collega Yanis Varoufakis.Beeld afp

Duitsland laat Griekenland bungelen

Na lang dralen diende de nieuwe Griekse regering gisteren de langverwachte aanvraag in. Uit het verzoek blijkt dat Athene nog wel graag financiële hulp wil, maar niet onder de strenge voorwaarden uit het verleden. Vooral geen besparingen meer, luidt het devies. Dit verzoek werd echter direct door Berlijn als onvoldoende terzijde geschoven. 'De brief uit Athene biedt geen gedegen en substantiële oplossing', aldus het Duitse ministerie van Financiën. 'Het komt niet overeen met de afgesproken criteria in de eurogroep.' Urenlang overleg tussen topambtenaren van de ministeries van Financiën kon de meningsverschillen niet wegnemen. Lees hier meer.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble (R), in gesprek met Jeroen Dijsselbloem.Beeld epa

Wat betekent een Grexit voor ons?

De tijd begint nu echt te dringen voor Griekenland. In maart moet het land een IMF-lening van 1,4 miljard euro aflossen, plus 4,6 miljard euro aan drie- en zesmaandsleningen. Die 6 miljard euro kan Griekenland hoogstwaarschijnlijk niet opbrengen zonder additionele noodhulp. Deze patstelling brengt de gevreesde Grexit, een vertrek van Griekenland uit de eurozone, steeds dichterbij. De gevolgen van zo'n ongeluk zullen niet mals zijn. Wat zou een Grexit voor Europa en Griekenland betekenen? Lees hier de uitleg van Yvonne Hofs.

In het commentaar van de Volkskrant schrijft Fokke Obbema dat een Grexit slecht zou zijn voor beide partijen. 'De chaos in Griekenland zal niet te overzien zijn, wanneer de drachme weer de nationale munt wordt. (..) Om dit scenario te vermijden moet zowel de Griekse regering als de Eurogroep minder aan het eigen gelijk vasthouden. Dat begint bij Griekenland.'

Beeld epa

Varoufakis moet door de knieën

Varoufakis werd de afgelopen week keer om keer de oren gewassen: door zijn achttien collega's en ECB-voorzitter Draghi. Toen de Griek op zijn beurt opnieuw terugviel op de slogans uit de verkiezingscampagne - er bestaat geen Grieks probleem, er is een Europees probleem - hamerde eurogroepvoorzitter Dijsselbloem de zaak af. Geen toenadering, geen gezamenlijke verklaring, alleen een deadline: vandaag. Diverse ministers zeggen hun buik vol te hebben van de politiek-filosofische verhandelingen van Varoufakis. Waarom tonen minister Dijsselbloem en zijn collega's zo weinig begrip voor de Griekse noden? Volkskrant-correspondent Marc Peeperkorn legt het uit.

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis.Beeld afp

De Grote Ziekte

Ondertussen moet in Griekenland het overheidsapparaat - ook wel de Grote Ziekte genoemd - hervormd worden. 'Natuurlijk komt er geen echte botsing in Europa. Het is een politiek spel', vertelt George Katrougalos, de man die de regering moet hervormen, in een interview met Volkskrant-correspondent Sarah Venema.

'Onze superster Varoufakis heeft al besloten geen adviseurs aan te nemen, zodat de ontslagen schoonmaaksters hun baan kunnen terugkrijgen. En de vorige regering heeft met Europa afgesproken dat we 15 duizend nieuwe mensen mogen aannemen. Dat gebruiken we voor de onterecht ontslagen ambtenaren.' Lees hier het hele interview.

En hoewel de Griekse leiders in Brussel nog niks bereikt hebben, groeit thuis de aanhang voor de nieuwe regering met de dag. 'Europa is bang, omdat ze daar gewend zijn hetzelfde geluid te horen', vertelt een Griekse vrouw. 'Dit is de eerste keer dat een leider zich zo uitspreekt. Tsipras is jong en hij heeft goede ideeën. Lees hier waarom steeds meer Grieken dol zijn op hun nieuwe premier.

Beeld epa

'Hé Yanis.' 'Ja Alexis?'

Hoe zouden de gesprekken tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis verlopen? Volkskrant-columniste Sheila Shitalsing heeft wel een idee:

'Alexis, mijn brief is af, mijn brief is af!'

'Die voor de nazi en de krent?'

'Niet nazi zeggen, dat vinden ze geen leuke humor, daar boven de wijwetenallesbeterenjulliehebbenmisschienlekkerderewijvenmaarwijhebbenmeergeld-grens.'

'Je hebt het zo opgeschreven dat onze draai geen draai lijkt?'

Lees hier de column.

De Griekse premier Tsipras (R)en de Griekse minister van Financiën Varoufakis.Beeld afp
De Bas van der Schot uit de Volkskrant van vandaag.Beeld Bas van der Schot
Uitzicht over Athene.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden