Alles voor een prikkie in New York

Margaret Dragonette kwam vorige week aan in New York, met drie nichtjes, een neef en een lading lege koffers in haar kielzog....

The New York Times

‘Je blijft maar uitgeven’, zegt Dragonette nog enigszins verbluft over de koopkracht van haar Britse ponden, die op dat moment 2,03 dollar noteerden.

‘De dollar is zo zwak’, vult haar nicht, een 27-jarige verpleegkundige, aan, ‘dat we moeite hadden al ons geld kwijt te raken.’ New York heeft daarmee een nieuw superlatief: ’s werelds meest fantastische discountwinkel.

Nu de dollar de laagste stand in zes jaar heeft bereikt ten opzichte van de Britse pond (en de laagste stand ooit ten opzichte van de euro), zien veel Europeanen de Verenigde Staten als een ideale plek om de koopkracht van hun eigen munt op te rekken – een beetje zoals Amerikanen ooit naar Latijns-Amerika of de Caraïben trokken om zich er van hun geld te ontdoen.

Deze constatering betekent niet alleen een mogelijke deuk in het Amerikaanse zelfbeeld, de wereldeconomie kan schade oplopen door de lage dollar, zeggen bezorgde bazen van centrale banken. Nu al hebben veel landen tientallen miljarden van hun dollarreserves ingeruild tegen euro’s.

Dramatisch
De val van de Amerikaanse munt is inmiddels zo dramatisch dat het nieuws erover is doorgedrongen tot alle lagen van de bevolking. In zijn jongste video rijdt rapper Jay-Z door de straten van New York met nu eens niet een stapeltje Benjamins in zijn handen, maar met een vuistvol euro’s.

De dollar noteert al bijna het hele jaar lager, maar toen in april de magische grens van 2 dollars voor 1 pond werd doorbroken, was het hek van de dam en openden Britse kranten met het nieuws. Gevolg: het aantal boekingen naar de VS explodeerde.

‘Amerika had al luxe verblijven en een vriendelijke bediening, nu heeft het zelfs de juiste prijzen’, zegt Alan Waddell, de baas van Visit USA in Londen, dat reizen vanuit Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten promoot. Voor een heel nieuw type Europese toerist – arbeiders en reizigers die de States nog nooit hebben bezocht – is de dollar meer dan een ‘alles voor de helft van de prijs’-label. ‘Het betekent dat we de oversteek eindelijk kunnen maken’, zegt Iñaki Benito, een 27-jarige medewerker van een Spaanse busproducent. Hij had nooit durven dromen dat hij zich een verblijf van twee weken in New York kon veroorloven.

Zelfs met de zwakke dollar moeten Benito en zijn kameraad Eneko Ruiz de Samaine, die werkt bij een bandenfabrikant, hun toevlucht zoeken tot een appartement in de Bronx, in plaats van een hotel. Maar er blijft zo wel genoeg geld over om flink te kunnen winkelen en om enkele Broadwayshows te kunnen bezoeken.

Ongelooflijk
Het is ongelooflijk dit jaar, zegt George Chaves, die de afgelopen zes jaar verantwoordelijk was voor de afdeling klantenservice bij Fitzpatrick Hotels op Manhattan, waar voornamelijk Britse en Ierse toeristen komen. ‘Er komen nu families met een bescheiden inkomen. Die zijn voor het eerst in New York en ze kunnen niet geloven hoeveel ze hier kunnen kopen.’

Een standaardkamer in Fitzpatrick kost 460 dollar per nacht.

Hoewel gegevens ontbreken over het gemiddelde inkomen van toeristen in New York, lijken verhalen van reisbureaus, hoteleigenaren en New Yorkers te bevestigen dat de stad afgelopen zomer is overspoeld met nieuwe bezoekers. Het aantal Britse toeristen was in augustus bijvoorbeeld al 22 procent hoger dan een jaar eerder.

Veel meer gasten van Chaves bezoeken shows op Broadway en kopen eersterangs tickets. Hij boekt bovendien meer tafels bij sjieke restaurants als Bobby Van’s Steakhouse, Maloney & Porcelli en Smith & Wollensky.

Matthias Jungkind, een 34-jarige controller uit Düsseldorf, noemt de wisselkoers een lachertje. Elke keer als hij een prijskaartje zag, moest hij grinniken, zegt hij.

Onbetaalbaar
Maar de monetaire autoriteiten lachen niet. De dollar staat nu al zo lang laag dat Europeanen vrezen dat hun exportproducten onbetaalbaar worden. En de spanningen op de wisselkoersmarkt kunnen verergeren als China besluit zijn dollarreserves – Peking heeft de grootste voorraad dollars buiten de VS – in te ruilen voor andere munteenheden. Het eerste dreigement werd daartoe vorige maand al uitgesproken, al werd de functionaris die dat zei onmiddellijk tegengesproken door anderen.

Desondanks zal vermoedelijk 1,2 biljoen dollar de komende vijf jaar worden omgewisseld, zeggen economen bij Merrill Lynch. In mei liet Koeweit de dollar al los en in oktober zei Irak dat het zijn dollarreserves wilde ‘diversifiëren’. Ook Qatar klaagt over het negatieve effect van de kwakkelende Amerikaanse munt op de reserves.

‘Het huidige wisselkoerssysteem is kwetsbaar en het zal instorten als er sprake is van kapitaalverlies bij landen die hun reserves in dollars hebben’, stelt Nouriel Roubini, hoogleraar aan de Stern School of Business in New York.

Het is echter nog onduidelijk of een of meerdere munten de dollar zullen vervangen als belangrijkste reserve munteenheid. ‘Met de euro heeft de wereld er een nieuwe reserve-eenheid bij, maar er zijn andere sterke munten bijgekomen’, zegt Chris Munns van de Londen School of Economics.

Somber
Wat de gevolgen van een sterke euro op lange termijn zijn, is nog niet bekend. Op korte termijn zal Amerika profiteren. De Europeanen kunnen wel eens de redding worden van een sombere Kerst.

Europeanen kunnen in de tussentijd dankzij de lage dollar en goedkope transatlantische vluchten genieten van een gratis vakantie, als de besparingen op de gekochte spullen worden meegerekend. Voorzitter Sean Tipton van de Britse koepel van reisorganisaties zegt het zo: ‘Je hoeft alleen maar genoeg te kopen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden