Alles is uiteindelijk biologisch afbreekbaar, ook strooizout

AkzoNobel claimt veel maar onderbouwt weinig bij zijn 'duurzame' toevoeging aan strooizout.

null Beeld anp
Beeld anp

De nachtvorst kwam volgens Weeronline nog nooit zo laat en dus komt dit stukje over strooizout wat vroeg. Toch alvast een poging Ecosel Asphalt Protection te beoordelen op duurzaamheid. Ecosel is een toevoeging aan pekel die schade aan het wegdek beperkt door bevriezing te vertragen, schrijft producent AkzoNobel in een ronkend persbericht.

Een Duitse hoogleraar, 'die betrokken was bij onafhankelijke tests', bevestigt dat de schade aan wegen met Ecosel afneemt in vergelijking met strooizout zonder toevoeging. Het werkt volgens Akzo als volgt: 'Ecosel voorkomt dat het water dat opgesloten zit in de poriën van het asfalt in hard ijs verandert', omdat het de vorming van 'zacht ijs bevordert dat zwakker van structuur is dan het asfalt en daardoor de kans op schade substantieel verlaagt'. Volgens Akzo met 'ongeveer 50 procent'. De hoogleraar houdt het op 'significant minder' schade.

Door de langere levensduur van wegen neemt de CO2-uitstoot af door minder files en minder wegonderhoud en dat is goed voor het milieu, redeneert het chemieconcern. Daar komt bij dat Ecosel 'volledig biologisch afbreekbaar' is. Wat deze volledig biologisch afbreekbare toevoeging precies is, wil een woordvoerster uit concurrentieoverwegingen niet zeggen. Ook de Duitse hoogleraar kan er geen uitspraken over doen. 'Het zijn mooie woorden waar ongetwijfeld iets van klopt', zegt Maarten van der Zee, onderzoeker 'biobased products' bij Wageningen UR. Maar zonder een beeld van het product, roept het bij hem ook vragen op.

Rekbaar begrip

'Biologisch afbreekbaar is een rekbaar begrip', zegt hij. 'Dat geldt voor alles, als je maar lang genoeg wacht. Verder zegt AkzoNobel dat het product is gebaseerd op de natuur, wat ook niet veel zegt. Vliegtuigen zijn ook gebaseerd op vliegende vogels, maar dat maakt ze nog niet duurzaam. Het kan best dat de toevoeging schadelijk is voor het milieu. We weten het niet.'

Mocht Ecosel wel onschadelijk zijn voor het milieu, dan nog zijn niet alle problemen met strooizout van tafel. Bij gladheid tonnen zout uitstrooien blijft slecht voor de flora en fauna langs wegen. Wageningen UR werkt daarom met een aantal partners aan strooizout van bermgras en keukenafval. Daaruit wordt Calcium Magnesium Acetaat geproduceerd, een organisch zout.

In 2020 moet het volgens Wageningen UR mogelijk zijn dit 'groene strooizout' grootschalig te produceren. Tijd genoeg voor de vorst om in te treden en voor AkzoNobel om in de praktijk aan te tonen dat ook Ecosel een duurzame bijdrage levert.

Product
Ecosel Asphalt Protection

Prijs
Onbekend

Verkrijgbaar
AkzoNobel

Oordeel
Niet mogelijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden