Alles gelijkvloers, heerlijk

Zijn vrienden verklaarden Willem Poelstra (54) voor gek, toen hij in 1996 op het punt stond in de Amsterdamse wijk de Pijp een casco bedrijfspand te kopen....

De gaten zaten in plafond en vloer, vertelt Poelstra. Je keek zo bij het aannemersbedrijf van de onderburen naar binnen. Het pand was niet goedkoop en in die tijd was het bovendien nog beduidend risicovoller om in de Pijp te kopen. Pas in de jaren erna gingen de huizenprijzen daar omhoog.

Maar Willem Poelstra zag direct dat hij hier de ruimte had gevonden om zijn droomhuis te bouwen: een woning in één grote open ruimte, geheel naar eigen behoefte ingericht. Poelstra: ‘Ik heb eigenlijk in al mijn huizen gelijkvloers gewoond. Ik hoef niet zo nodig een huis met verdiepingen. Alles in één ruimte, één vertrek, dat vind ik het allerlekkerst.’

De verbouwing duurde ruim een jaar. Voor de eerste aannemer was de klus te groot (‘En ik ben ook wel veeleisend’, zegt Poelstra). Alles moest aangepakt: vloeren, plafonds, ramen, isolatie, aansluitingen voor gas en licht. ‘Het is een groot huis’, zegt Poelstra. ‘Er gingen ik weet niet hoeveel meters pijp naar binnen.’

De inrichting heeft hij expres simpel gehouden, door niet te veel verschillende materialen te gebruiken. Het is ‘heel basic’, met beton, twee soorten hout, en verder alles strak wit geschilderd. Daar is Poelstra trots op, hij vindt zijn huis na twaalf jaar nog steeds op een tijdloze manier mooi.

Poelstra was ooit duiker, werkte in de offshore-industrie en ging later in de reclame. Nu is hij fotograaf. Die carrièreswitch had alles te maken met de val van het 5 meter hoge balkon die hij maakte toen hij net in het huis woonde. Poelstra brak zijn rug op drie plaatsen. Hij kon zijn werk in de reclame niet blijven doen en werd fotograaf.

Poelstra: ‘Vanwege mijn rug moet ik af en toe even op bed liggen. Door mijn open slaapkamer hoef ik me dan niet af te zonderen, dat vind ik prettig. Ik vind het sowieso heel fijn om in dit huis te werken. Met lekker weer ga ik met mijn laptop op mijn terras zitten. En nu ik alleen woon, kan ik helemaal mijn gang gaan. Als ik ’s nachts om drie uur wil werken met harde muziek aan, dan kan dat.’

Spijt heeft Poelstra alleen af en toe van zijn wit gestuukte muren. Die zou hij nu in de oorspronkelijke bakstenen staat hebben gelaten.

Wat? Voormalige opslagplaats van de Heinekenbrouwerij.

Waar? Amsterdam.

Wie? Willem Poelstra (54).

Voor hoeveel? In 1996 gekocht voor 540 duizend gulden (245 duizend euro) en voor 400 duizend gulden verbouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden