Aller-allerlaatste strohalm was 'Plan B'

Achtergrond..

Van onze verslaggeefster Yvonne Hofs

Amsterdam De soap die het land nu al meer dan twee weken in de ban houdt, werd afgelopen weekeinde verrijkt met een nieuwe verhaallijn. ‘Plan B’ luidt de titel van de recentste aflevering.

‘Plan B’ werd zaterdagavond in NOVA gepresenteerd door financieel adviseur Adriaan Dorrepaal. Hij riep de hulp in van de 8.500 spaarders die bij een faillissement geen aanspraak kunnen maken op het depositogarantiestelsel.

Het gaat daarbij om twee groepen spaarders, die in totaal 250 miljoen euro bij DSB Bank hebben gestald: 4.500 klanten met een achtergesteld deposito en 4.000 rekeninghouders die meer dan een ton op een gewone spaarrekening hebben staan.

Omdat deze spaarders bij een faillissement ‘zeker’ hun geld kwijt zijn, kunnen zij volgens Dorrepaal beter een deel van dat spaartegoed inruilen voor aandelen DSB Bank. Dorrepaal meent dat de vermogenspositie van de bank daardoor zodanig zou verbeteren dat een faillissement kan worden afgewend. Als de bank na verloop van tijd weer goed draait, zouden de aandeelhouders hun geld terugkrijgen via dividenduitkeringen.

Plan B kreeg enig gewicht doordat Dorrepaal kon melden dat eigenaar Dirk Scheringa het met beide armen had omarmd. Ook Jelle Hendrickx, die strijdt voor de belangen van gedupeerde DSB-klanten, schaarde zich achter Plan B. Scheringa liet zowel Dorrepaal als Hendrickx zondag voor spoedoverleg naar zijn hoofdkwartier in Wognum komen.

Scheringa zat daarmee op een tweesporenbeleid. De bankier was namelijk sinds zaterdagochtend ook in gesprek met het Texaanse opkoopfonds Lone Star Funds voor een overname van de bank.

De Amsterdamse rechtbank verleende Scheringa vrijdag opnieuw uitstel van executie, omdat de Amerikanen geïnteresseerd zouden zijn de Noord-Hollandse bank te kopen. De rechters gunden hem een weekeinde om de deal rond te krijgen. Voor vanochtend 9.00 uur moet het geregeld zijn, anders spreken de rechters een definitief doodvonnis uit.

Gisteravond trok Lone Star zijn handen van DSB Bank af. Scheringa, die donderdag nog beweerde dat de Amerikanen zijn ‘laatste strohalm’ waren, bombardeerde vervolgens Plan B tot zijn allerlaatste strohalm.

Hij wil de rechter vandaag opnieuw om uitstel vragen, zodat hij samen met Dorrepaal en Hendrickx de spaarders kan mobiliseren om 100 miljoen euro spaargeld aan zijn bank te doneren in ruil voor – vooralsnog waardeloze – aandelen.

Maar na de aftocht van Lone Star zijn de overlevingskansen van DSB Bank volgens financieel experts minuscuul. Zelfs als voldoende rekeninghouders bereid zijn hun geld in te ruilen voor aandelen, is de bank niet gered. De medewerking van De Nederlandsche Bank (DNB) en minister Bos (Financiën) is essentieel om het plan te laten slagen. Dat erkent ook Scheringa. DNB moet de kredietfaciliteit van DSB Bank verruimen van 1 miljard euro naar 1,8 miljard en Wouter Bos moet 100 miljoen euro belastinggeld in de bank steken.

DNB heeft de kredietfaciliteit van DSB vorige week juist verlaagd vanwege twijfels over de hypothekenportefeuille van de bank. Die twijfels zijn het afgelopen weekeinde niet weggenomen. En minister Bos van Financiën heeft in de Kamer gezegd dat hij geen belastinggeld wil vergooien aan een ‘niet-levensvatbare’ onderneming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden