Alleen veerman overleeft sluiting werf

Voor de werknemers is het zo klaar als een klontje. 'Personeelsreductie' is de werkelijke reden voor de sluiting van de werf Van der Giessen -de Noord....

De 53-jarige Ronald Coenraad heeft er meerdere staaltjes van meegemaakt. In 1973 begon hij op de reparatiewerf Van der Giessen in Alblasserdam, net voor de fusie met De Noord. Hij maakte de bloeitijd van 'GN' mee, met 2200 man personeel. Hij zag hoe in 1982 de grote loods gebouwd werd, voor vele honderden miljoenen overheidsgeld. Maar hij maakte óók mee hoe in 1986 duizend man in één keer op straat belandden, en vorig jaar weer een paar honderd. Nu moeten er dan vierhonderd man uit. Hij ook.

Over de werf, in de zin van het stuk materiaal dat op deze zomerdag als een monument van industriële megalomanie de strakblauwe hemel in torent, maakt hij zich geen zorgen. 'Oh, hier zullen altijd schepen worden gebouwd, hoor', verzekert hij en begint aan een lange uitleg over de mogelijke scenario's die bij eigenaar IHC Caland op de plank zouden liggen.

Personeelsreductie, weten Coenraad en zijn collega's zeker, dáár gaat het om. En op enig moment komen de werknemers dan, sommigen nieuw en anderen oud, langs de achterdeur weer binnen. 'En dan gaan ze weer verder. Maar goedkoper. Zoals altijd.'

Over een ding zijn bonden en werfdirecteur Houwelingen het eens: voor ieder ontslag bij Van der Giessen-de Noord staan elders drie banen op de tocht. Alle toeleveranciers zullen de buikriem moeten aanhalen.

Herbert de Visser, uitbater van het veer tussen Krimpen aan de Lek en Alblasserdam, gaat het zeker merken. Veel werklui van 'GN' zijn 'van voor de fusie' en wonen in Alblasserdam, zuidelijk van de Lek. Zeker veertig van hen nemen dagelijks het pontje van De Visser.

'Het is sneu voor die mannen', zegt de veerman. En dan, zonder een spoor van ironie, spreekt de veerman diepzinnige woorden, gestoeld op jarenlange ervaring: ' 't Is al jaren halen en brengen in de scheepvaart.'

'Acht jaar geleden geleden stond de boot hier om even na vieren, als GN was uitgegaan, afgeladen. Dat is al jaren gestaag aan het minderen.' Toch zal het doek niet helemaal vallen, weet hij net als de GN-werknemers zeker. Ongeveer tachtig of negentig man maken een doorstart in Hardinxveld-Giessendam, zegt De Visser en hij wijst naar de zuidkant van de Lek. 'Maar ze wonen dáár', wijst hij naar Krimpen. 'Die krijg ik er weer bij'.

GN'er Ronald Coenraad doet er niet meer aan mee. 'Ik heb er genoeg van om alles maar te pikken om op mijn 61e in de metaal te halen', zegt Ronald Coenraad. 'Misschien laat ik me wel omscholen, naar de zorg ofzo. Nooit meer metaal.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden