Alleen Shell is geen overnameprooi op beurs

Grote bedrijven hebben geld te veel en proberen zwakkere broeders in te palmen. Wie Europees of wereldwijd wil opereren vindt in Nederland goede kandidaten.

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden (L) van Shell en bestuursvoorzitter Andrew Gould van BG schudden elkaar de hand tijdens een persconferentie op de beurs in Londen over het overnamebod van ruim 64 miljard euro van Shell op de Britse gasproducent BG.Beeld epa

Na de Amerikaanse aankoop deze week van pakketvervoerder TNT, dat al een tijdje op alle kandidatenlijstjes stond, is het de vraag welke Nederlandse beursgenoteerde bedrijven nog meer overnameprooi zijn. Het antwoord: vrijwel allemaal, ook de grote en bekende namen, op Shell na. Dat is zo groot en alomtegenwoordig dat het woensdag zelf een recordovername deed.

De Britse miljardenaankoop van Shell, een dag na de overname van TNT voor 4,4 miljard euro, is geen toeval. Veel grote bedrijven bulken van de miljarden, waarvoor ze vaak geen goede bestemming weten. Verder is de rente laag en wordt het voor bedrijven die in hevig concurrerende, mondiaal actieve sectoren zitten steeds belangrijker schaalgrootte en synergievoordelen te halen.

Overnameprooi

Als er dan ergens een zwakke broeder is te vinden, is dat meteen een overnameprooi. Dat scenario voltrok zich deze week bij TNT Express, dat sinds de afsplitsing van PostNL in 2011 nog nooit winst maakte. De pakketvervoerder uit Hoofddorp stond al een tijdje op alle lijstjes van overnameprooien. FedEx haalde deze week de trekker over.

Daarnaast zijn bedrijven die zich hebben teruggetrokken op de Nederlandse markt uitgesproken kandidaten, stelt de beleggersvereniging VEB. Die zijn aantrekkelijk - en vaak ook betaalbaar - voor bedrijven die Europees of wereldwijd willen opereren. Zo bezien komen onder meer telecombedrijf KPN, voormalig TNT-zuster PostNL en USG People in beeld. Laatstgenoemde uitzender, het voormalige Unique, wordt al jaren genoemd, maar is nog zelfstandig. KPN werd al eens belaagd door de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, maar wist de aanval af te slaan, met behulp van een bevriende stichting. De meeste analisten gaan ervan uit dat KPN als Nederlands bedrijf toch een keer zal worden overgenomen in de consolidatieslag.

Overnamekandidaten

Ook Nederlandse vastgoedfondsen die nog niet in Franse handen zijn en biotechbedrijven met een interessante ontdekking zijn aantrekkelijk. Verder worden navigatiebedrijf TomTom en kaartenmaker AND geregeld genoemd. 'Eigenlijk zijn behalve Shell alle bedrijven op het Damrak overnamekandidaten', zegt econoom Patrick Beijersbergen van de VEB. 'Zelfs over Philips, DSM, Heineken en Unilever duiken af en toe verhalen op dat ze in beeld zijn bij kopers.'

Bodemonderzoeker Fugro, die ook op de lijstjes staat, is al in een overnamegevecht verwikkeld, met Boskalis. Dat maritieme concern heeft al een groot belang opgebouwd, maar komt niet verder, ook niet bij de rechter, omdat Fugro een driedubbele beschermingswal heeft.

(Tekst loopt door onder graphic)

Beschermd

Naast Fugro en KPN zijn nog veel meer Nederlandse bedrijven goed beschermd tegen ongewenste overnames. Volgens Beijersbergen is het de vraag of dat op den duur veel uitmaakt. 'Het vertraagt de boel wel en het maakt een vijandige overname lastig. Dus dan moet je ervoor zorgen dat je het zittende bestuur overhaalt met argumenten, of met een fraaie positie in het nieuwe bedrijf. En mogelijk moet je enkele grootaandeelhouders overtuigen.'

Volgens onderzoek hebben grote buitenlandse beleggers als Fidelity en Norske Bank inmiddels belangen opgebouwd in tientallen kleinere Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Dit terwijl grote Nederlandse beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars op dit punt weinig zouden doen. De VEB is niet bezorgd, omdat beleggen toch steeds internationaler wordt, en omdat er ook nog wel Nederlandse partijen zijn die belangen hebben in kleine bedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden