Alleen pensioenfondsen tegen Fortis

Zes Nederlandse pensioenfondsen hebben maandag gestemd tegen een eventuele overname van ABN Amro door Fortis. De pensioenfondsen, waaronder ABP en PGGM, vinden dat Fortis de risico’s van een overname van ABN Amro te licht opvat....

Van onze verslaggevers

Zij waren evenwel sterk in de minderheid tijdens de maandag gehouden aandeelhoudersvergadering van de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis. Ongeveer 95 procent van de aanwezige aandeelhouders in Brussel en Utrecht stemden wel in met een eventuele overname van ABN Amro.

‘Gezien de grote risico’s, zetten wij vraagtekens bij het voordeel van een overname’, zegt Chris Douma namens de zes pensioenfondsen. ‘De winststijging die Fortis de aandeelhouders voorspiegelt is relatief gering en weegt niet op tegen de gevaren.’ Vooral de problemen die kunnen ontstaan bij het opsplitsen van ABN Amro en bij het in elkaar schuiven van Fortis en ABN Amro, bezorgen de pensioenfondsen grijze haren.

Maurice Lippens, de voorzitter van de raad van commissarissen van Fortis, reageerde verrast op de tegenstem van de pensioenfondsen. ‘Ik heb nog geen tijd gehad naar hun beweegredenen te vragen. Maar ik ben erg benieuwd.’

Tijdens de aandeelhoudersvergadering benadrukte Fortis dat de overname toch kan doorgaan mocht de uitgifte van extra aandelen onverhoopt niet slagen.

Doordat de aandeelhouders maandag ook in grote meerderheid instemden met de uitgifte van extra aandelen kan Fortis maximaal 13 miljard euro ophalen op de beurs. De rest van de overnamesom van 24 miljard euro wil Fortis bijeenbrengen via onder meer de verkoop van bedrijfsonderdelen en de uitgifte van een converteerbare obligatielening.

Mocht de aandelenemissie van Fortis door een slecht beursklimaat niet doorgaan, dan kan Fortis 27 miljard euro lenen bij een bankenconsortium onder leiding van Merrill Lynch. Ook de Nederlandse banken Rabobank en ING zijn dan bereid Fortis te helpen bij het kopen van ABN Amro. Rabobank en ING wilden niet zeggen hoeveel geld zij aan Fortis willen lenen.

De Europese Commissie is gisteren akkoord gegaan met de overname van ABN Amro door Barclays. Volgens de Europese Commissie zou de combinatie van ABN Amro en Barclays geen te grote machtsconcentratie betekenen. Barclays is in Europa vooral actief in Groot-Brittannië, ABN Amro vooral in Nederland.

De Europese Commissie heeft zich nog niet uitgelaten over de plannen van het consortium.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden