'Alleen huis zonder asbest te koop'

AMSTERDAM Huiseigenaren die hun woning willen verkopen, moeten straks eerst laten onderzoeken of er geen asbest in het pand is verwerkt....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Dat is een van de aanbevelingen in het onderzoeksrapport ‘Asbestketen ontrafeld’ van de ministeries van VROM en Justitie en de provincie Noord-Holland. ‘Het is een van de maatregelen om de asbestproblematiek in de particuliere woningmarkt onder controle te krijgen’, legt een VROM-woordvoerder uit.

Begin deze maand kwam de Gezondheidsraad met het alarmerende bericht dat asbest veel gevaarlijker is dan tot dusver aangenomen. De raad adviseerde de normen voor blootstelling aan de kankerverwekkende stof drastisch aan te scherpen. Het kabinet moet nog een reactie geven op het rapport. Volgens de VROM-woordvoerder wordt dat in het najaar verwacht. ‘De asbestvrij-verklaring voor particuliere woningen kan daarvan onderdeel zijn.’

De verplichte asbestvrij-verklaring zou gaan gelden voor woningen die vóór 1994 zijn gebouwd. Sinds dat jaar is het toepassen van asbest in de bouw verboden. De verklaring is te vergelijken met de ‘schone-grondverklaring’ die al bestaat en kopers meer zekerheid over de staat van het onroerend goed biedt.

Het verplichte asbestonderzoek gaat huiseigenaren honderden euro’s kosten. Als er asbest wordt aangetroffen, dan zal de sanering daarvan nog veel duurder gaan uitpakken. Het is de bedoeling dat de particuliere huizenmarkt met de invoering van het certificaat in vijftien jaar wordt gesaneerd.

Uit onderzoek is gebleken dat juist op de particuliere woningmarkt op grote schaal wordt gesjoemeld met de verwijdering van asbest, hetzij bewust hetzij uit onwetendheid. ‘Veel, vooral particuliere opdrachtgevers zijn zich nog onvoldoende bewust van de gezondheidsrisico’s die het verwijderen van asbest met zich meebrengt’, staat in het onderzoeksrapport Asbest Ontrafeld.

In het rapport wordt ook opgemerkt dat het ‘voor veel aannemers onbegrijpelijk is dat particulieren wel kleine hoeveelheden asbest mogen verwijderen en zij niet’. Particulieren mogen zelf onder voorwaarden asbest naar de gemeentelijke milieustraat brengen, terwijl aannemers daarvoor een sloopvergunning moeten aanvragen. ‘Dit vermindert het draagvlak voor de regelgeving op dit punt aanzienlijk.’ Het gevolg is dat veel asbest illegaal wordt gedumpt.

Volgens de Gezondheidsraad zijn de risico's van blootstelling aan asbest veel groter dan werd aangenomen toen twintig jaar geleden de huidige normen werden vastgesteld. Asbest kan verscheidene soorten kanker veroorzaken.

Hoe ver de normen naar beneden moeten worden bijgesteld, hangt af van de situatie en van het soort asbestvezel. Op werkplekken zou volgens de Gezondheidsraad de maximaal toegestane blootstelling met een factor vijf tot twintig omlaag moeten; in het leefmilieu van mensen zelfs met een factor dertig tot veertig.

Het gebruik van asbest als isolatiemateriaal in onder meer de bouw is sinds 1994 verboden. Maar mensen worden evenwel nog altijd blootgesteld aan de stof bij verbouwingen, scheepsreparaties en bodemsaneringen. Ook bij branden in oude gebouwen komt geregeld asbest vrij.

Volgens de Gezondheidsraad vallen jaarlijks minstens 1400 doden als gevolg van kanker die is veroorzaakt door asbest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden