Alleen beurzen Mexico en Milaan overtreffen Amsterdam

Twee weken geleden dronken de handelaren op de beursvloer champagne, omdat de beursindex de grens van 700 had overschreden. Gisteren ging de AEX-index al weer door de 750, nadat de index opnieuw met nog eens 16 punten omhoog stoof....

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

'Maar er komt een dag dat we hier ook veertig punten in de min staan', zegt optiehandelaar Ron Nicolaas. 'We kijken nu naar de charts. De grafieken laten zien dat we op de laatste golf van de Elliot Wave zitten. Die ligt op 750. De beurs zou daarna terug moeten.'

Maar Nicolaas krijgt op dit moment van het eerste telefoontje tot de laatste bel alleen particulieren aan de lijn die calletjes willen kopen. Met call-opties - rechten om op termijn aandelen te kopen tegen de huidige prijs - wordt gespeculeerd op een verdere koersstijging van de Amsterdamse beurs. 'Vroeger kochten tien particulieren ieder één calletje. Nu kopen die tien er ieder tien. De winsten moeten toch weer worden herbelegd.' De optiehandelaar die de call-opties verkopen, moeten zich door massale aankoop van aandelen weer tegen de risico's indekken op de effectenbeurs. Zij jagen op hun beurt de beursindex omhoog.

Sommige aandelen als ABN Amro, Unilever, Koninklijke Olie en Getronics zijn in twee weken tijd schreeuwend duur geworden. In absolute getallen was de stijging van de index op dinsdag de op twee na grootste in de historie van de AEX-index. Deze index begon op 1 januari 1983 op een stand van 100. Inmiddels zijn de aandelenprijzen zeveneneenhalf keer zo duur geworden. De grootste stijgingen deden zich voor vlak na de beurskrach van 19 oktober 1987. De beurs herstelde zich toen van de nog veel grotere dalingen tijdens de krach zelf.

Op 22 mei 1986 steeg de AEX-index ook met ruim 16 punten. Oorzaak was op dat moment de onverwachte verkiezingsoverwinning van CDA-voorman Lubbers. Beurshandelaren die in die dagen nog erg bang waren voor een linkse premier Kok, reageerden opgelucht en uitbundig op de stembusuitslag.

Procentueel was de stijging van dinsdag minder opvallend dan die op 22 mei 1986. De koersen stegen met 2,27 procent. In de historie van de AEX-index wordt hiermee een 55-ste plaats behaald. Maar opgeteld bij al de andere stijgingen in de eerste zeven weken van dit jaar heeft de beurs al meer dan 15 procent gewonnen.

Het spektakelstuk dat zich momenteel op de beursvloer aan het Damrak afspeelt, is wereldwijd overigens niet uniek. Vrijwel overal schieten de koersen verder omhoog. De beursindexen in Milaan en Mexico Stad zijn sinds 1 januari nog sneller gestegen dan die in Amsterdam. Ogenschijnlijk blijft de beurs van Wall Street met een stijging van 8,3 procent in de eerste weken van dit jaar iets achter op de Europese beurzen.

Indien echter rekening wordt gehouden met de koersstijging van de dollar, was beleggen in de VS nog altijd het meest lucratief geweest. In guldens steeg de Dow Jones-index met 18,2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden