Alle ogen weer gericht op ABN Amro

AMSTERDAM (ANP) - Op de beursvloer in Amsterdam was maandag alle aandacht weer gevestigd op ABN Amro. De overnamestrijd rondom Nederlands grootste bank is een nieuwe fase ingegaan nu ABN Amro het bod van Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis op zijn dochter LaSalle heeft afgewezen.

Het trio bleek bereid om 24,5 miljard dollar te betalen voor de Amerikaanse bank, 3,5 miljard dollar meer dan Bank of America en ABN Amro eerder waren overeengekomen. ABN Amro valt echter over de aanvullende voorwaarden die het bankentrio heeft gesteld.

Zo willen de drie banken LaSalle alleen kopen als ze geheel ABN Amro in handen krijgen. ABN is voorstander van een overname door het Britse Barclays.

Koersverlies banken

De Nederlandse bank verloor vervolgens op de beurs 2,3 procent. De beoogde partner Barclays leverde in Londen 1,6 procent in. De koersuitslagen van het consortium waren beperkter. Fortis klom in Amsterdam 0,4 procent. In Londen daalde Royal Bank of Scotland 0,8 procent, in Madrid moest Santander 0,5 procent inleveren.

Het koersverlies van ABN Amro had een drukkend effect op de AEX-index, waardoor deze belangrijkste beursgraadmeter van Amsterdam een nipte winst kon noteren. De AEX stond op 540,03 punten, een plus van 0,39 punt ofwel 0,1 procent. De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, noteerde een verlies van 4,21 punten (0,6 procent) op 747,22 punten.

Olieprijs

Veel nieuws was er maandag niet voorhanden, op ABN Amro na. Een bepalende factor voor de handel was de olieprijs. Deze is maandag fors gedaald, nadat olie afgelopen week ook al goedkoper was geworden. Dit merkte de oliemaatschappij Shell in haar koersverloop. Het aandeel verloor 0,8 procent en was daarmee de op een na grootste verliezer van de AEX-index.

Ook de verdere verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro speelde een rol. De euro noteerde 1,3615 dollar tegen 1,3585 dollar vrijdag. Zo verloor de handelaar in kantoorartikelen Corporate Express 1,4 procent in waarde. Het voormalige Buhrmann presteert al enige tijd slecht in de Verenigde Staten. Dat had onder meer te maken met een reorganisatie die te veel aandacht opeiste van het verkooppersoneel. Maar ook de zwakke dollar speelt het concern parten.

Hoogvlieger Reed Elsevier

Reed Elsevier ging flink omhoog in de AEX. Het uitgeefconcern maakte vrijdag nabeurs bekend een deel van zijn onderwijsdivisie te hebben verkocht. Daarmee is 950 miljoen euro gemoeid. De koers van het aandeel steeg 3 procent.

In de MidKap-index van middelgrote fondsen won Fugro 1,8 procent. Het ingenieurs- en adviesbureau heeft in India een opdracht gekregen voor seismisch onderzoek ter waarde van 106 miljoen euro.

Stormschade SNS

Een andere MidKapper, SNS Reaal, raakte 1 procent kwijt na een tussentijds handelsbericht. Het bank- en verzekeringsbedrijf meldde een aanhoudende winstgroei in het eerste kwartaal, maar rekende daar de schade van de sterke storm in Nederland in januari niet bij.

Océ moest een koersverlies van 1,5 procent incasseren. De effectenbank Theodoor Gilissen raadde zijn klanten maandag aan aandelen van de printer- en kopieermachinefabrikant te verkopen.

De belangrijkste beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt kwamen nauwelijks van hun plaats. De CAC-40 in de Franse hoofdstad stond onveranderd, de DAX in het financiële centrum van Duitsland steeg 0,1 procent. De beurs in Londen was maandag gesloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden