Alle nieuwe pakketbezorgers PostNL krijgen vast contract

Marktleider PostNL laat nieuwe pakketbezorgers alleen nog maar op een vast arbeidscontract voor zich werken. Wie als kleine zelfstandige werkt kan dat blijven doen, maar nieuwe zelfstandigen komen er niet meer bij. Dit zegt topvrouw Herna Verhagen van PostNL in een interview met de Volkskrant.

Nanda Troost
Een PostNL-bezorger bij het sorteertcentrum. Beeld Jiri Buller
Een PostNL-bezorger bij het sorteertcentrum.Beeld Jiri Buller

Met een miljoeneninvestering wil het postbedrijf (50 duizend werknemers) de kwaliteit van de pakketbezorging verbeteren. Behalve om vaste banen, mede door groei van de pakketpost, gaat het ook om de vorig jaar ingezette verhoging van de tarieven voor zzp'ers.

Met deze koerswijziging wil de grootste bezorger van pakketpost - gemiddeld 600 duizend pakketten per dag voor consumenten - zich richten op een andere vorm van dienstverlening. PostNL is tevreden over de kwaliteit van het werk van de zzp'ers, zegt Verhagen. Maar de bezorger zal de komende jaren steeds vaker bij de consument in huis komen.

Niet alleen de consument wil dat, ook grote opdrachtgevers als Coolblue en Bol.com verwachten dat. Daar hoort een vast contract bij, zegt Verhagen. 'We plaatsen een wasmachine en nemen de oude weer mee. Een consument wil dat één keer per week zijn koelkast gevuld gaat worden. Dat zijn logische werkzaamheden voor pakketbezorgers. Dan heb je een bepaalde stabiliteit nodig, een groep mensen die hoge kwaliteit leveren.'

Tegelijkertijd hoopt PostNL een eind te maken aan de jarenlange discussie over de schijnzelfstandigheid van de pakketbezorgers. Zelfstandige pakjesbezorgers zijn veel goedkoper dan vast personeel, hebben geen sociale bescherming. Velen van hen waren de laatste jaren volledig afhankelijk van PostNL als opdrachtgever. PostNL kreeg veel kritiek van de vakbonden, ook omdat het bedrijf profiteerde van de fiscale voordelen van de zelfstandigenaftrek. Volgens de FNV bespaarde PostNL met de schijnzelfstandigen jaarlijks ruim 30 miljoen euro.

Na alle ophef vorig jaar heeft PostNL alle ruim duizend zelfstandige pakketbezorgers aangeboden in vaste dienst te komen of tegen betere tarieven door te gaan als ondernemer. Ruim 10 procent (120 pakketbezorgers) heeft volgens Verhagen gekozen voor een vaste baan. Nog eens 380 nieuwe banen zijn ontstaan door groei van de pakketmarkt. Van de twintig zzp'ers die via de rechter een vaste baan proberen af te dwingen heeft de rechter in iets meer dan de helft in het voordeel van PostNL geoordeeld: ze zijn zzp'er.

Interview Herna Verhagen (PostNL) en Ton Heerts (FNV)

Nee, ze is niet gezwicht voor Heerts en zijn FNV, zegt de topvrouw van PostNL. Vaste bezorgers zijn nodig in een markt waar de concurrentie hevig is. 'De kwaliteits-beleving van PostNL wordt grotendeels bepaald door de man of vrouw die bij jou aan de deur komt.' (+)

Concurrentie

PostNL moet sinds de liberalisering van de postmarkt als voormalig staatsbedrijf concurreren met bedrijven als TNT, DHL, UPS, FedEx, DPD en GLS. Vakbondsvoorzitter Ton Heerts roept, gesteund door Verhagen, de post- en pakkettensector op niet langer te concurreren op arbeidsvoorwaarden. 'Het moet afgelopen zijn met pakketbezorgers die werken op stukloon waardoor hun werkdruk onverantwoord hoog is', zegt Heerts.

Op een omzet van 3,4 miljard euro boekte PostNL vorig jaar 150 miljoen euro winst. De postmarkt (vorig jaar 3,5 miljard brieven en andere stukken) krimpt al jaren, vorig jaar met ongeveer 10 procent. Daar tegenover staat een aanhoudend groeiende pakjesmarkt, met 11 procent.

Het sorteercentrum van PostNL rond de feestdagen. Beeld anp
Het sorteercentrum van PostNL rond de feestdagen.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden