Alle lichten op groen: ABN Amro nog dit jaar naar beurs

ABN Amro en de Nederlandse Staat willen hun plan voor een beursgang van de genationaliseerde bank in Amsterdam doorzetten. Die beursgang kan vanaf het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden, onvoorziene omstandigheden daargelaten. Dat is dinsdagmorgen in een verklaring bekendgemaakt.

null Beeld ap
Beeld ap

Volgens ABN Amro en NLFI, de beheerder van de staatsparticipaties in de financiële sector, zal de voorgenomen beursgang bestaan uit een plaatsing van certificaten van bestaande aandelen. De aanbieding en het tijdstip daarvan zijn afhankelijk van onder meer de marktomstandigheden.

In juni stemde een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor de beursgang van ABN Amro. Toen al liet minister Dijsselbloem weten dat een beursgang waarschijnlijk in het vierde kwartaal zou moeten plaatsvinden.

De kosten voor het eerste deel van de beursgang van ABN AMRO komen uit op 9,5 miljoen euro. Het gaat daarbij om een vergoeding voor de zakenbanken die de beursgang begeleiden en kosten voor juridisch advies. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem had de Kamer eerder beloofd dat de totale kosten van de beursgang binnen de 90 miljoen euro zullen blijven. De 9,5 miljoen die hij nu meldt geldt voor de verkoop van het eerste deel aandelen, van naar verwachting ongeveer 30 procent. De rest van ABN AMRO wordt daarna in nog eens drie delen verkocht.

Verstandig of van de gekke?

ABN Amro naar de beurs. Wat moeten we daarvan vinden? Zijn de rust en het vertrouwen nu aanwezig? Economieredacteur Yvonne Hofs deed een rondgang (+).

Gered van ondergang

ABN Amro werd in de kredietcrisis in 2008 voor 16,8 miljard euro door de staat gered van de ondergang. In de jaren erna moest er nog veel geld bij om de bank overeind te houden. Volgens sommige berekeningen liep de teller op tot boven de 30 miljard. De waarde van de bank wordt nu geschat op 15 miljard euro.

Om te voorkomen dat ABN nog eens wordt opgekocht en opgeknipt heeft Dijsselbloem in samenspraak met de ABN-top een beschermingsconstructie bedacht. Daarin krijgen de aandeelhouders certificaten van aandelen. In noodgevallen kan daarmee, gedurende maximaal twee jaar, hun stemrecht opzij worden geschoven.

De introductiekoers van het aandeel is nog niet bekend, maar die zal mogelijk rond de 17 euro liggen, uitgaande van een opbrengst van ruim 15 miljard en een totaal aantal van 912 miljoen aandelen.

Tijdlijn

2007: RBS, Fortis en Banco Santander kopen samen ABN AMRO voor 72 miljard euro. De drie nieuwe aandeelhouders beginnen met het opdelen van ABN AMRO.

2008: De kredietcrisis raakt de Nederlandse financiële sector hard. Fortis heeft het zwaar, juist omdat er zo veel geld is uitgegeven aan de overname van ABN. In korte tijd nemen spaarders miljarden euro's op. Ze zijn bang dat de bank zal omvallen.

Oktober 2008: Om de val van Fortis te voorkomen, koopt de Nederlandse overheid Fortis Bank Nederland (inclusief de Nederlandse delen van ABN AMRO) en verzekeringsactiviteiten van Fortis voor een totaalbedrag van 16,8 miljard euro. Fortis en ABN zijn daarmee genationaliseerd. De verzekeringsonderdelen worden onder de naam ASR in een apart bedrijf voortgezet.

December 2008: Gerrit Zalm treedt aan als vicevoorzitter van de raad van bestuur van het financiële concern. Op 1 april 2010 zal hij worden benoemd tot bestuursvoorzitter.

Juli 2010: ABN AMRO Bank en Fortis Bank (Nederland) fuseren, de laatstgenoemde wordt opgeheven.

Augustus 2013: Het kabinet neemt het besluit om ABN AMRO op termijn in zijn geheel terug naar de beurs te brengen.

November 2013: De verwachting van het kabinet dat ABN AMRO bij een beursgang 15 miljard euro kan opleveren, is een redelijke inschatting, zegt Zalm. Uiteindelijk kan de opbrengst volgens hem zelfs het bedrag benaderen dat de nationalisatie van de bank de Staat heeft gekost.

Maart 2015: Er ontstaat grote ophef over salarisverhogingen voor de top van ABN AMRO. Ook komt er een affaire in Dubai aan het licht waar een aantal medewerkers van ABN interne regels heeft overtreden.

27 maart 2015-half mei: Minister Jeroen Dijsselbloem stelt het besluit over de geplande verkoop van de bank uit wegens de onrust rond de salarisverhogingen. Kort daarop draait ABN het besluit over de extra beloning terug. Verantwoordelijk commissaris Peter Wakkie treedt af, topman Zalm biedt publiekelijk zijn excuses aan.

Oktober 2015: Een beursgang van de eerste 15 tot 20 procent van de aandelen van ABN AMRO is nog steeds mogelijk voor het einde van het jaar, zegt Dijsselbloem begin van deze maand. Een week later laat hij weten de financiële markten scherp in de gaten te houden om het exacte moment van de beursgang te bepalen. De opmerkingen blijken de opmaat te zijn naar de officiële aankondiging van de beursgang.

Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur, tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2014 van de ABN AMRO bank. Beeld anp
Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur, tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2014 van de ABN AMRO bank.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden