Alle fietsen worden verwijderd, Euroleiders krijgen er een cadeau

Alle fietsen in de veiligheidszones, ingesteld voor de Eurotop in Amsterdam, moeten weg. Donderdagmiddag knipt de Dienst Stadstoezicht de sloten door van de fietsen die de eigenaars op straat hebben laten staan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het verbod om fietsen buiten te laten is op het laatste moment in de noodverordening gekomen die tijdens de Eurotop van kracht is. De veiligheidsfunctionarissen vinden de fietsen te gevaarlijk.

'Je kunt ze opblazen', zegt een voorlichter van de gemeente. 'Bovendien wil de politie in de veiligheidszone door zo min mogelijk obstakels worden gehinderd.' De tekst van de noodverordening wordt donderdag gepubliceerd.

De bewoners zijn dinsdag met een briefje op de hoogte gebracht van het verbod: 'U kunt uw (brom)fiets wellicht in huis of elders in de omgeving plaatsen. Hiermee voorkomt u dat medewerkers van Stadstoezicht uw (brom)fiets zullen moeten verwijderen.'

Fietsen die moeten worden losgeknipt, gaan naar een gemeentelijk depot. Daar kunnen de eigenaars hun fiets meteen ophalen als ze het fietssleuteltje laten zien. Ze krijgen een tegoedbon waarmee ze een nieuw slot kunnen aanschaffen. Fietsen die niet aan een brug of boom zijn vastgeklonken, verhuizen naar een plek net buiten de afzettingszone.

De fiets staat ook even centraal op de Eurotop zelf. Een commissie van het gemeentelijk Projectbureau Eurotop Amsterdam heeft zich gebogen over een passend cadeautje van de gemeente Amsterdam aan de regeringsleiders. Het is een fiets geworden.

Dinsdag geeft burgemeester Patijn de rijwielen weg. Het zijn degelijke Union-fietsen, gemaakt in Oudleusen bij Zwolle. 'Het merk staat niet op het frame', zegt directeur H. Snellen van Union. 'De fietsen zijn zacht-grijs gespoten met de woorden ''Amsterdam Capital of Inspiration''. Het zijn unieke exemplaren.'

De fietsen zijn afgeleid van het model Antilope. Ze hebben een Duitse naaf met zeven versnellingen. De fietsen zijn niet op maat gemaakt, zegt Snellen. Het zadel kan makkelijk hoger en lager worden gezet. De gemeente zal het presentje bij de regeringsleiders laten thuisbezorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden