Alle dagen vrijmarkt

Topdrukte bij 's werelds grootste internetveiling eBay. Miljoenen speuren er naar kerstcadeautjes. Of zoeken er juist een nieuw tehuis voor de miskopen van de kerstman....

Door Peter van Ammelrooy en Frank Schallmaier

Het meest bizarre kavel deze week op eBay was een diner met Elisabeth von Hullessem. Niet vanwege de minimumbiedprijs van tienduizend dollar – op de internetveiling wordt voor de gekste dingen grof geld gevraagd. Wat wel verbaast is dat de 49-jarige vrouw in drie Amerikaanse staten wordt gezocht wegens poging tot moord en oplichting. De hoogste bieder moet Von Hullessem dan ook in Canada opzoeken.

Deze week ook onder de hamer bij eBay: de nier van Peter Randall uit het Britse Sevenoaks. Vijftigduizend pond 'voor het orgaan van een gezonde niet-roker die alleen sociaal drinkt'. De opbrengst is voor Randalls zieke, zes jaar oude dochter Alice.

Diner en nier zijn maar twee van de negentien miljoen objecten die op een gemiddelde dag op eBay worden verhandeld. Niet alleen particulieren verpatsen er hun bezittingen. Overheden verkopen er goederen die verbeurd zijn verklaard en overtollige kantoorspullen. Bedrijven raken er hun voorraden kwijt.

eBay is hét succesverhaal van internet. Het bedrijf telt 85 miljoen geregistreerde gebruikers wereldwijd. Van hen deden er 37 miljoen de afgelopen twaalf maanden zaken op de website. In het afgelopen kwartaal verhandelden zij 5,8 miljard dollar op in totaal 235 miljoen veilingen.

Rond eBay ontstaan nieuwe bedrijven. Zoals AuctionDrop in Los Angeles. Directe veilingen zouden de tussenpersonen overbodigmoeten maken. Maar in negen maanden is AuctionDrop dankzij eBay een florerende onderneming geworden. Het haalt objecten op bij de verkoper, regelt de virtuele veiling en levert het kavel bij de hoogste bieder af.

Bij elke transactie op de website – mislukt of geslaagd – strijkt eBay commissie op. Samen met advertenties en financiële diensten leverde dat 530 miljoen dollar kwartaalomzet op. De operationele winst bedroeg 155 miljoen. Van een tweemanszaak in 1995 groeide eBay uit tot een bedrijf met vierduizend mensen.

eBay leeft niet van veilingen alleen. 'Je kunt producten ook meteen kopen, zonder de hoogste prijs te bieden', vertelt Sandra van Wersch, marketingdirecteur van eBay Nederland. De optie Nu kopen! is populair. 'Dertig procent wordt op die manier verhandeld.'

De feestdagen in december betekenen topdagen voor eBay, bevestigt Van Wersch. 'Maar ook in het eerste kwartaal zie je het aantal veilingen toenemen. Dan willen de mensen netjes af van de miskopenvan Sinterklaas en kerstman.'

Hoeveel van de 293 duizend goederen die met de vermelding 'kerstmis' worden aangeboden, blijven staan? Van Wersch mag niet verklappen hoeveel veilingen slagen – 'vanwege de beursnotering. Maar we hebben veel mensen die terugkomen.'

Want dat is het grootste raadsel van eBay. Waarom is een Amerikaan bereid vijf dollar te betalen voor een kerstkostuum voor een hond (foto linksboven)? Vier dollar voor Santa's hotpants? Drie dollar voor een tapijt in de vorm van een geschenkensok? Of een dollar voor zes kerstballen, die zes dollar aan bezorging kosten.

eBay heeft in de Verenigde Staten de garage sale verdrongen, de tweedehands handel in de achtertuin. Nederland kent het verschijnsel alleen op Koninginnedag, maar op eBay is het álle dagen vrijmarkt. Met één verschil: op 30 april neemt de stadsreiniging de echte afdankertjes mee. Op eBay staan ze een dag of een week later weer in de etalage – totdat de gek er wat voor geeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden