Alle biljetten van 1.000 en 500 roepie in India ongeldig verklaard

In een even spectaculaire als verrassende actie heeft de regering van de Indiase premier Modi vanaf dinsdagnacht alle bankbiljetten van 1.000 en 500 roepie - respectievelijk 13,5 en 6,75 euro - ongeldig verklaard. Hiermee wil de regering het zwarte circuit in het land aanpakken, evenals corruptie, criminaliteit en valsemunterij.

Het biljet van 500 roepie. Beeld
Het biljet van 500 roepie.Beeld

Modi kondigde het besluit aan in een televisierede. Hij zei dat ook terroristen zich schuldig maken aan het verspreiden van valse bankbiljetten van deze denominatie. Vandaag zullen alle banken in India gesloten zijn. Vanaf morgen kunnen de biljetten van 500 en 1.000 roepie bij de banken worden omgewisseld voor nieuwe van 500 en 2.000 roepie. De omwisselingstransacties zullen worden geregistreerd en met de belastingdienst worden gedeeld. Iedereen krijgt hiervoor tot 31 december de tijd.

De maatregel zal vooral rijke mensen treffen die veel geld thuis bewaren, omdat ze er geen belasting over willen betalen. Vaak wordt het gebruikt om politici en autoriteiten om te kopen. Zij zijn nu gedwongen hun geld naar de bank te brengen.

In zijn toespraak wees Modi erop dat India nummer één staat op de ranglijst van snelstgroeiende economieën in de wereld. 'Aan de andere kant staan we slechts op plaats 100 van de lijst met landen waar de minste corruptie is. En ondanks alle inspanningen zijn we slechts een beperkt aantal plaatsen gestegen.' Modi benadrukte dat de strijd tegen zwart geld en corruptie essentieel is in zijn poging de nog altijd schrijnende armoede in het land te verminderen.

Het biljet van 1.000 roepie. Beeld
Het biljet van 1.000 roepie.Beeld

De regering had de 1,3 miljard inwoners van het land de gelegenheid gegeven dit jaar schoon schip te maken en zonder boete alsnog zwart geld en verzwegen inkomsten bij de belastingen op te geven. Maar het resultaat van de zogenoemde fiscale amnestiemaatregel was teleurstellend. De totale opbrengt was nog geen 10 miljard euro.

De verrassingsactie is maandenlang in het diepste geheim voorbereid, zo vertelde de president van de centrale bank van India gisteravond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden