Alle beurzen onderuit door zorg om China
Een zwarte maandag in China eindigde gisteren als een dieprode op de Europese financiële markten en als een rode op de markt van Wall Street.
De financiële wereld vreest een nieuwe en derde crisis, 'Made in China'. Na de vanuit de Verenigde Staten in 2007 over de wereldmarkten uitgewaaierde kredietcrisis en de eurocrisis - sinds 2010 - dreigt nu een Chinacrisis haar schaduw te werpen over de kwetsbare wereldeconomie.
Het trekpaard van die wereldeconomie is buiten adem geraakt nadat het jarenlang groeipercentages haalde van meer dan 10 procent. Vorig jaar daalde de groei tot 7,4 procent en nu is er ineens de angst dat de Chinese economie een harde landing maakt. Volgens berekeningen van persbureau Bloomberg is wereldwijd al 5.000 miljard dollar (4,4 biljoen euro) aan beurswaarde in rook opgegaan.
Gisteren was er voor het eerst sprake van wereldwijde paniek op de markten. De beurzen van China verloren 8,5 procent. Daarna leek een bloedbad te worden aangericht op de Europese markten. De beursgraadmeter van Amsterdam, de AEX, die in april nog op 510,55 stond, dreigde zelfs even onder de grens van 400 te zakken - een verlies van meer dan 9 procent op één dag.
'Overdreven marktreactie'
Bij de opening van de beurzen van Wall Street verloor het aandeel Apple meteen 13 procent, terwijl dat van autoconcern General Motors zelfs 17 procent daalde. Later herstelden de Amerikaanse beurzen zich weer. Uiteindelijk verloor de Dow 3,5 procent.
Ook de Europese markt kwam bij zinnen, hoewel dat te laat was om het koersverlies nog goed te maken. De AEX sloot uiteindelijk op 419,68, een verlies van 5,2 procent en bijna 5 punten onder de beginstand van dit jaar.
Jeroen Blokland van vermogensbeheerder Robeco Groep zegt dat beleggers beter niet in paniek kunnen raken. 'Ons advies is: stil blijven zitten als je geschoren wordt. Wij gaan niet verkopen.' Ook ABN Amro noemde de marktreactie overdreven. De bank verwacht dat de Chinese autoriteiten met steunaankopen zullen proberen de situatie te kalmeren.
Grondstoffen
Een van de oorzaken van het koersverlies is het gebrek aan transparantie op de Chinese markten. De autoriteiten daar verzekeren dat het helemaal niet zo slecht gaat. Maar er zijn allerlei signalen - zoals de prijsdaling van grondstoffen die China nodig heeft voor de industriële productie en de daling van de vrachttarieven - die erger doen vermoeden.
De koersval in augustus gaat gepaard met ontwikkelingen die de onzekerheid op de financiële markten vergroten, zoals een wegzakkende olieprijs en een snel in waarde stijgende euro. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 5,5 procent tot 38,22 dollar, de euro kwam gisteren boven de 1,17 dollar uit. Dit kan de Europese exportsector parten spelen. De bank UBS besloot de groeiprognose voor de eurozone maandag naar beneden bij te stellen van 1,6 naar 1,4 procent.