Alitalia lijkt nu echt ten onder te gaan

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia koerst na weken van onderhandelingen alsnog af op een faillissement. De potentiële nieuwe eigenaren (achttien Italiaanse industriëlen) van de onderneming hebben donderdag hun aanbod ingetrokken om de gezonde bedrijfsonderdelen op te kopen....

Van onze correspondent Eric Arends

‘We zouden weleens aan de rand van de afgrond kunnen staan’, zei premier Berlusconi.

‘De dramatische situatie van Alitalia en de internationale markten staan het niet toe om nog langer door te gaan met een onderhandeling’, verklaarden de industriëlen gistermiddag. De bonden moesten donderdagmiddag laten weten of zij met het laatste voorstel akkoord gingen. Anders zou het aanbod niet meer gelden.

Drie van de vier grote vakcentrales zeiden ja. De vierde, de relatief radicale CGIL, hield twijfels. Die kwamen vooral voort uit het feit dat de onafhankelijke vakbonden voor piloten, stewards en stewardessen en grondpersoneel van meet af aan tegen het voorstel waren. Zij lieten gistermiddag weten nieuw overleg te willen, maar de achttien industriëlen vonden de tijd van onderhandelen voorbij.

Belangrijkste struikelblokken in hun reddingsplan zijn de omvangrijke salarisverlagingen en het forse aantal arbeidsplaatsen dat verloren gaat onder piloten. Alitalia-medewerkers zouden naar eigen zeggen meer uren moeten draaien voor minder geld. Van de 2.500 vliegeniers zouden er 1.000 moeten verdwijnen. Dat zijn er volgens de pilotenvakbond Anpac 500 meer dan luchtvaartmaatschappij Air France-KLM eerder dit jaar wilde wegbezuinigen in haar bod op Alitalia.

Onder werknemers van Alitalia op de Romeinse luchthaven Fiumicino klonk gistermiddag gejuich nadat het nieuws over het ingetrokken voorstel bekend was geworden.

Premier Berlusconi schoof de schuld van de crisis direct in de schoenen van de piloten en vakcentrale CGIL. De centrum-linkse oppositie zei dat juist Berlusconi zelf schuldig is, omdat hij tijdens verkiezingscampagne van afgelopen voorjaar de ‘veel betere deal’ van de vorige regering met Air France-KLM had gedwarsboomd.

Minister van Werkgelegenheid, Maurizio Sacconi, zei dat ‘de weg openligt naar faillissement voor alle bedrijven van de Alitalia-groep’. Volgens de speciaal bewindvoerder van Alitalia, Augusto Fantozzi, is nu de interesse van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM verdwenen om een minderheidsbelang in het bedrijf te nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden