Alitalia keert Air France-KLM de rug toe

Aan de samenwerking tussen Alitalia en Air France-KLM komt in januari 2017 een einde. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij wil de contracten die dan aflopen niet meer verlengen, maakte zij vandaag bekend.

Redactie
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Volgens topman Silvano Cassano beperken de huidige afspraken met Air France-KLM de mogelijkheden voor Alitalia om zijn eigen koers te bepalen. Hij wees erop dat die overeenkomsten dateren uit 2009 en 2010, toen de luchtvaartmaatschappij er financieel veel slechter aan toe was.

Daardoor is de balans volgens de bestuurder doorgeslagen in het voordeel van Air France-KLM, dat destijds Alitalia met een kapitaalinjectie van ruim 300 miljoen euro op de been hield. In ruil daarvoor kreeg het Frans-Nederlandse bedrijf een belang van 25 procent, maar daar is door verwatering bijna niets meer van over.

Alitalia werkt samen met Air France en KLM op vliegroutes van Italië naar Frankrijk en Nederland. Ook neemt het bedrijf deel in een joint venture met het Amerikaanse Delta Air Lines waarin opbrengsten uit vluchten van en naar de Verenigde Staten worden gedeeld.

Cassano zei dat Alitalia heeft geprobeerd nieuwe afspraken te maken waar beide partijen evenveel voordeel bij hebben, maar dat dit niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. ,,Wij blijven wel openstaan voor verdere gesprekken'', voegde hij eraan toe.

Sinds vorig jaar is het Arabische Etihad Airways grootaandeelhouder van Alitalia met een belang van 49 procent. Daarmee was de rol van Air France-KLM als mede-eigenaar van zijn Italiaanse partner in één klap uitgespeeld. Saillant detail is dat ook Air France-KLM en Etihad op sommige routes samenwerken.

Air France-KLM liet in een summiere verklaring weten op de hoogte te zijn gesteld van het besluit van Alitalia. Het bedrijf wilde inhoudelijk niet reageren en benadrukte dat de huidige afspraken tussen de bedrijven tot januari 2017 van kracht blijven.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden