Albert Heijn wil minder managers op winkelvloer

De supermarktketen Albert Heijn gaat 370 banen schrappen. Het betreft administratieve functies in de winkel. Die vervallen door de voortgaande automatisering....

In de winkels komt de functie van de management-assistent te vervallen. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn is zo’n assistent belast met administratieve taken op het gebied van de personeels- en goederenadministratie. ‘Door een versnelling van de automatisering proberen we deze administratieve handelingen uit de winkel te halen’, zegt een woordvoerder van Albert Heijn.

Bezuinigingen zijn niet het doel van de ingreep. Volgens Albert Heijn betreft het een nieuwe werkwijze van het winkelpersoneel, die de serviceverlening aan de klant op de winkelvloer moet vergroten en het winkelpersoneel tegelijkertijd meer leiding moet verschaffen. ‘Het aantal leidinggevende uren zal toenemen.’

Albert Heijn kan nog niet zeggen of de ingreep gepaard gaat met ontslagen. ‘We staan nog helemaal aan het begin van de invoering van de nieuwe werkwijze. Daar valt nog niets over te zeggen. We hebben ons wel verplicht een maximale inspanning te doen om de mensen te herplaatsen.’ Bij Albert Heijn werken 55 duizend mensen.

Twee jaar geleden schrapte de supermarktketen ook al honderden banen. Bij het begin van de prijzenoorlog in 2003 kwamen 440 banen te vervallen op het hoofdkantoor in Zaandam. Ook ditmaal betreft het administratieve functies, maar dan in de winkel.

Supermarkten pogen de kosten te drukken door zeer jeugdige vakkenvullers in te huren en de contracten van oudere krachten niet te verlengen. De Commissie Gelijke Behandeling sprak zich maandag tegen deze praktijk uit en oordeelde dat supermarkten de leeftijd van een werknemer niet mogen aanvoeren als argument om een tijdelijk contract niet te verlengen.

Bestuurder Jos Brocken van FNV Bondgenoten ziet de laatste stap van Albert Heijn als een onderdeel van een groter proces. ‘Het zou mij niet verbazen als er meer leidinggevende functies verdwijnen. De uitvoering verschuift naar een lager niveau. Ik denk dat ook functies als verkoopmanager en verkoopassistent het op termijn niet redden’, aldus Brocken. Hij betwijfelt of de betrokken werknemers kunnen worden herplaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden