Albert Heijn test kassaloze AH to Go, maar laat kassa's in reguliere supermarkt staan

In navolging van het Amerikaanse detailhandelsconcern Amazon wil ook Albert Heijn gaan experimenteren met een kassaloze winkel. 's Lands grootste supermarktketen, dochterbedrijf van Ahold Delhaize, hoopt in 2018 de eerste AH to Go-winkel zonder kassa te kunnen testen.

Vanaf 2018 is er zelfs geen zelfscan meer nodig bij de AH. Beeld ANP

Albert Heijn heeft in Nederland 76 winkels onder de formule AH to Go, onder meer in treinstations. De gemakswinkels moeten het hebben van snelle, kleine aankopen door klanten die weinig tijd hebben, bijvoorbeeld omdat ze hun trein willen halen.

Blijkt het experiment met de eerste kassaloze AH to Go een succes, dan zal de technologie mogelijk ook bij andere vestigingen van dezelfde winkelformule worden geïntroduceerd, zegt een woordvoerder van Albert Heijn. 'Dat hangt dan nog wel af van de locatie van de AH to Go en het type klanten dat er komt. 'Buiten de Randstad ligt het minder voor de hand.'

Niet in de supermarkten

Het is volgens het bedrijf uitgesloten dat ook reguliere Albert Heijn-supermarkten zullen worden omgekat tot kassaloze winkels, ongeacht de vraag of het experiment met de eerste kassaloze AH to Go een succes wordt. 'Het is niet een betaalmodel dat wij geschikt achten voor onze supermarkten', zegt de woordvoerder. Een kassaloze Albert Heijn-supermarkt gaat volgens haar dan ook 'zeker de komende tien jaar' niet gebeuren.

Welke technologie Albert Heijn denkt te gaan toepassen voor zijn eerste kassaloze AH to Go-winkel, is onduidelijk. 'We zijn op dit moment aan het kijken wat er in het buitenland op dit vlak gebeurt', zegt de woordvoerder.

In een vanmorgen gepubliceerd interview met De Telegraaf zei AH-topman Wouter Kolk dat het er bij een kassaloze AH to Go anders aan zal toegaan dan bij de kassaloze winkel van Amazon. Maar het onderzoek van Albert Heijn naar de kassaloze winkel verkeert nog in een heel pril stadium, nuanceert de AH-woordvoerder. 'We oriënteren ons op wat er allemaal kan.'

Amazon

In zijn thuisstad Seattle experimenteert Amazon sinds december vorig jaar met een kassaloze Amazon Go-winkel die is volgehangen met sensoren en camera's. Die eerste winkel verkeert nog altijd in zijn testfase. Vooralsnog mag alleen Amazons eigen personeel er kassaloos boodschappen doen.

Amazons 'Just walk out'-technologie registreert welk product een klant in zijn boodschappenmand stopt. Wanneer de klant de winkel verlaat, wordt de balans opgemaakt van zijn aankopen. Dat bedrag wordt automatisch afgeschreven van zijn rekening.

Een aanvankelijk gekozen product terugleggen in het schap is geen probleem, want ook die handeling wordt geregistreerd door Amazons technologie. In dat systeem is het verder wel een vereiste dat klanten van de kassaloze winkel op hun smartphone een speciale app van Amazon installeren en dat ze een rekening hebben lopen bij Amazon.

De opening van de eerste kassaloze Amazon Go-winkel voor het publiek stond aanvankelijk gepland voor begin dit jaar. Maar de testfase verloopt kennelijk moeizaam, want de officiële opening laat nog steeds op zich wachten. De directeur van het 'Just walk out'-project is drie weken geleden opgestapt bij Amazon en ook dat is geen gunstig teken.

Handscanners

Hoeveel euro's Albert Heijn bereid is te investeren in AH to Go-winkels zonder kassa, moet nog blijken. De ontwikkelings- en exploitatiekosten van een kassaloze winkel zijn vermoedelijk veel hoger dan de kosten voor het inhuren van scholieren die bereid zijn voor een bescheiden uurloon achter de kassa te kruipen.

Overigens heeft Albert Heijn, net als zijn concurrenten, zoals Jumbo en Dirk van de Broek, al jaren zogeheten handscanners in zijn supermarkten hangen. Daarmee kunnen klanten die in het bezit zijn van een AH-bonuskaart eigenhandig de barcode van producten scannen en hun totaalbedrag zelf afrekenen met een pinbetaling bij een zelfscankassa. Klanten kunnen producten ook scannen met hun mobiele telefoon, alsmede bij een zogeheten 'scan en go'-punt.

Winkelpersoneel controleert steekproefsgewijs of klanten geen misbruik maken van het systeem en artikelen onbetaald meenemen. Anderhalf jaar geleden opende Albert Heijn in Amsterdam zijn eerste volledige zelfscansupermarkt. Honderd procent van de aankopen in die reguliere AH-supermarkt verlopen via zelfscankassa's.

Een klant die zelf de producten scant - en dat kan inmiddels in 220 supermarkten van Albert Heijn - hoeft niet meer aan te schuiven in de eventuele rij voor de bemande kassa's. Het wachten bij de kassa is de grootste irritatie van supermarktklanten. Supermarkten zijn zich daarvan bewust en hebben de afgelopen jaren met succes de lengtes van de rijen weten te reduceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden