Albert Heijn teruggefloten om 'kristalglas'

Albert Heijn is door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt vanwege de pas afgelopen kristalglas-spaaractie. Volgens de Commissie is met de gebezigde term 'kristalglas' ten onrechte de indruk gewekt dat spaarders voor 'kristallen glazen' spaarden, terwijl het in werkelijkheid ging om kristalglazen glazen.

De kristalglazen actie bij de Albert Heijn. Beeld anp
De kristalglazen actie bij de Albert Heijn.Beeld anp

Bij inwisseling van 40 zegels konden Albert Heijn-klanten voor 3 euro een set van vier glazen van krijgen, waaronder wijn-, champagne- en whiskyglazen. De actie was een succes, maar toch ging de Reclame Code Commissie er eind vorig jaar mee aan de haal nadat klachten binnenkwamen over de bijpassende televisiecommercial. In het spotje wordt een muziekstuk uitgevoerd op een aantal in de winkel opgestelde glazen, waarna een voice-over zegt dat je kunt 'sparen voor kristalglas glazen van Villeroy & Boch. Gewoon bij Albert Heijn.'

En dat klopt niet, zeiden verschillende klanten. Een van hen probeerde in navolging van die commercial haar eigen glazen te testen, maar het geluid dat ze produceerden, leek vooral op dat van gewoon glas. Haar conclusie: het gaat niet om kristal, maar om glas.

Geen sancties

Een woordvoerder van Albert Heijn legt uit: 'Het is zo dat kristalglas een gangbare benaming is voor dit type materiaal.' Volgens haar bevat het meer lood dan gewoon glas, maar minder dan echt kristal. 'Wij spraken dan ook met opzet over 'kristalglas' en niet over 'kristal' of 'kristallen glazen'.'

Alleen bepaalde de Reclame Code Commissie dat Albert Heijn met die terminologie te veel voorkennis van de klanten veronderstelt en dat de reclame-uiting dus in strijd is met 'het bepaalde in artikel 7 NRC'. De Commissie beveelt de adverteerder aan om 'niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken'.

Omdat de Reclame Code Commissie geen sancties kan opleggen, is de uitspraak vooral bedoeld om de grootgrutter te adviseren. Of zoals Albert Heijn het zelf uitlegt: 'De actie was een groot succes. Onze klanten kunnen erop vertrouwen gespaard te hebben voor glazen van grote kwaliteit en de uitspraak nemen wij mee in eventuele volgende spaaracties. Aan de inmiddels afgelopen actie zal niets veranderen.' Dat betekent dat klanten met een volle spaarkaart nog tot 22 februari hun kristalglazen van glas kunnen afhalen bij een lokaal filiaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden