Albert Heijn en Delhaize moeten aantal Belgische winkels verkopen
Ahold is bereid acht winkels van Albert Heijn in België te sluiten. Daarnaast zouden nog eens vijf winkels van Delhaize dichtgaan.
Hiermee willen de Nederlandse en Belgische supermarktketens tegemoetkomen aan de eisen van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Die vind dat de combinatie van de twee supermarkten na de overname van Delhaize door AH op sommige plekken in Vlaanderen een te grote machtspositie zal betekenen.
Of en hoeveel winkels van Delhaize dicht zouden moeten, is nog niet officieel bekend. Een woordvoerder van Delhaize heeft tegen de Belgische financiële krant De Tijd gezegd dat het om 'een klein aantal' franchisewinkels van deze keten gaat. Een bron noemt daarbij een getal van vijf supermarkten. Mogelijk kost het vierhonderd Belgen hun baan.
Monopolie
Albert Heijn heeft steeds gezegd het aantal winkels in België te willen opvoeren tot zeker vijftig. Dat betekent dat op andere plekken nieuwe supermarkten zullen worden geopend. Die zouden mogelijk de vierhonderd overtollige werknemers aan een baan kunnen helpen.
De Belgische mededingingsautoriteit wil op 14 maart een definitief besluit nemen over de op handen zijnde overname van de Belgische supermarktketen Delhaize door de grote Nederlandse concurrent. In een voorlopige conclusie zegt de mededingingsautoriteit te vrezen voor te beperkte concurrentie in sommige streken, omdat Delhaize en Ahold daar bijna een absoluut monopolie krijgen. Dat zou de keuze voor de klant te veel beperken. Belgische vakbonden meldden maandag dat Ahold de Albert Heijnwinkels in Antwerpen (twee), Oudenaarde, Lokeren, Leuven, Turnhout, Gent en Boortmeerbeek zou willen sluiten. Albert Heijn heeft nu 38 supermarkten in Vlaanderen. Daar zouden er dan dertig van open blijven. Delhaize is met 838 winkels in heel België actief.
De meeste kenners zijn het erover eens: 2016 wordt het jaar van supermarktconcern Ahold. Het moederbedrijf van Albert Heijn, Bol.com, Etos, Gall & Gall en nog een groot aantal buitenlandse merken, fuseert halverwege dit jaar met het Belgische Delhaize, waardoor een imposante grootmacht ontstaat. (+)
Het samengaan van beide winkelbedrijven werd vorig jaar mei bekendgemaakt. Albert Heijn is twee keer zo groot als Delhaize. Samen zouden de bedrijven de vierde supermarktketen van Europa worden en de vijfde in de VS. In totaal hebben ze 6.500 winkels. In 2014 behaalden beide ketens een omzet van 54,1 miljard. De nettowinst kwam uit op 1 miljard euro. Er werken ruim 350 duizend mensen bij Ahold en Delhaize.
Formeel heet het een fusie. In werkelijkheid is Albert Heijn de overheersende partij. De Nederlanders krijgen een belang van meer dan 60 procent in de nieuwe combinatie. De huidige topman van Ahold, Dick Boer, zal ook de nieuwe bestuursvoorzitter van de combinatie worden en het nieuwe hoofdkantoor van de combinatie Ahold Delhaize komt in Nederland.
De Belgische autoriteiten lieten na de aankondiging van de fusie vorig jaar meteen al weten nauwlettend op de concurrentie in de branche te zullen letten. Minister Kris Peeters riep toen al dat een onderzoek nodig zou zijn naar de effecten van deze bundeling voor de werknemers en de consumenten. Bij Delhaize werken veel oudere krachten met een lang dienstverband. AH draait voor een groot deel op scholieren die flexibel kunnen worden ingezet en relatief goedkoop zijn.