AkzoNobel wijst ook nieuw bod van Amerikanen af: 'grote culturele verschillen'

AkzoNobel heeft een nieuw ongevraagd overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot PPG Industries van de hand gewezen. Dat heeft het verf- en chemieconcern woensdagochtend laten weten. Ook het hogere bod is volgens topman Ton Büchner volstrekt onvoldoende. Bovendien gaapt er een 'culturele kloof' tussen beide bedrijven, aldus de Akzo Nobel-baas vanmorgen in een toelichting.

Werknemers van Akzonobel in de fabriek in Botlek.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

'Het eerste ongevraagde bod kwam bijna twee weken geleden midden in de Nederlandse verkiezingen en zat vol ongevoeligheden', zei Büchner vanmorgen. 'Het heeft ook heel veel onrust veroorzaakt binnen en buiten ons bedrijf. Dat geeft wel aan hoe groot de culturele verschillen tussen onze bedrijven zijn.' Akzo Nobel wijst ook op de duizenden banen die op de tocht komen te staan door de overlap tussen beide bedrijven, en door het feit dat PPG zal willen bezuinigen. Volgens het Nederlandse bedrijf geven de Amerikanen geen enkele garantie voor de werkgelegenheid.

Per aandeel is PPG nu bereid 88,72 euro op tafel te leggen, waarvan 56,22 euro in contanten. Het eerste bod, dat eerder deze maand naar buiten werd gebracht, bedroeg nog 83 euro per aandeel, waarvan 54 euro in contanten. Volgens Akzo Nobel is het nieuwe bod alleen maar nog riskanter geworden, omdat het voor een groter deel afhankelijk is van de beurskoers van PPG. Bovendien moeten de Amerikanen zich stevig in de schulden steken om het contante gedeelte van hun bod te kunnen ophoesten.

Volgens het verf- en chemieconcern was het eerste bod naast te laag, ook 'niet in het belang van aandeelhouders, klanten en personeel'. Het concern vreest ook voor de voortzetting van onderzoeksactiviteiten in Nederland als het met de Amerikanen in zee zou gaan. Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken), die de ontwikkelingen naar eigen zeggen nauwgezet volgt, is een overname van AkzoNobel niet in het Nederlandse belang, zo zei hij twee weken geleden.

Büchner ging vanmorgen niet in op de vraag wat de politiek kan doen voor Akzo Nobel, nu de verkiezingen achter de rug zijn . 'In Nederland is politiek politiek en het bedrijfsleven het bedrijfsleven.'

Een grote Britse aandeelhouder van Akzo Nobel reageerde woensdag 'bezorgd' op de tweede afwijzing. Investeerder Elliot, die naar eigen zeggen ruim 3 procent van de aandelen heeft, vindt dat Akzo Nobel moet gaan praten met PPG. Zelf denkt AkzoNobel zijn aandeelhouders minstens zoveel waar voor hun geld te kunnen geven als PPG. Direct na het afwijzen van het eerste bod presenteerde het bedrijf een plan voor de toekomst. De directie zegt 'meerwaarde te gaan creëren' voor aandeelhouders, door versneld één van de bedrijfstakken af te splitsen. AkzoNobel wil het onderdeel Speciality Chemicals (chemische stoffen voor in voedingsmiddelen) als apart bedrijf naar de beurs brengen of aan een ander chemiebedrijf verkopen. Door dit onderdeel af te stoten, blijft AkzoNobel overeind staan als een in verf, lakken en coatings gespecialiseerde wereldspeler.

Akzo Nobel produceert decoratieve verven voor consumenten (Sikkens, Flexa en Ceta Bever) en sterke lakken voor de industrie (auto's en bruggen). Onlangs hebben de Nederlanders bijvoorbeeld de beroemde Golden Gate Bridge in San Francisco opnieuw in de lak gezet.

Tekst gaat verder onder de video

Het gebouw van AkzoNobel.Beeld -

Vijandige overname?

Als PPG het bod op AkzoNobel ondanks de ferme 'nee's' vijandig doorzet lopen de Amerikanen wel tegen een lastig probleem aan, mocht de overname doorgaan.

AkzoNobel maakt namelijk als enige Nederlandse onderneming nog steeds gebruik van een overgangsbepaling van de wet op de naamloze vennootschappen die in 1928 door de Staten-Generaal werd aangenomen.

Die 89 jaar oude clausule om 'vijandige' bestuurders te weren, beschermt het concern anno 2017 nog steeds. Voor vijandige bieders ontstaat een onwerkbare situatie. Ze kunnen het bedrijf ondanks het Nederlandse verzet wel overnemen door de meerderheid van de aandeelhouders achter zich te krijgen, maar ze kunnen vervolgens geen eigen bestuurders en commissarissen benoemen om de overname af te ronden, en de bedrijven samen te voegen.

Meer over AkzoNobel

Snel cashen
AkzoNobel is voor bijna eenderde in handen van grote, met name, Angelsaksische beleggers. Die zijn veel minder ontvankelijk voor polderpatriottisme en eisen direct rendement. Een overname van AkzoNobel is voor hen de manier om snel te cashen op hun belegging.

Buitenlandse overnames
Van radicale laisser-faire is de Nederlandse reactie op buitenlandse overnames omgeslagen in extreme paniek. In de praktijk kan het meevallen, toont de geschiedenis.

Economisch nationalisme
Mogelijk willen Amerikaanse bedrijven nog snel hun slag slaan in Europa voordat het te laat is. Nu de Amerikaanse president en Europese politici het nieuwe evangelie van het economisch nationalisme preken, kunnen ze niet langer wachten.

Vijandige overname
Beursgenoteerde bedrijven kunnen worden overgenomen zonder dat ze dat zelf willen. Het overkwam Unilever laatst bijna. Deze video legt uit hoe zo'n vijandige overname werkt:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden