AkzoNobel-topman Büchner treedt per direct af om gezondheidsredenen

Topman Ton Büchner (52) legt zijn functie als bestuursvoorzitter bij AkzoNobel per direct neer vanwege gezondheidsproblemen. Dat heeft het verfbedrijf vanmorgen bekendgemaakt. Het huidige hoofd van de divisie Specialty Chemicals, Belg Thierry Vanlancker (53), volgt Büchner op als ceo.

Lisa van der Velden en Marc van den Eerenbeemt
Ton Büchner, vertrekkend voorzitter van de Raad van Bestuur van AkzoNobel Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Ton Büchner, vertrekkend voorzitter van de Raad van Bestuur van AkzoNobelBeeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De top van AkzoNobel stond de afgelopen maanden onder enorme druk vanwege overnamepogingen door zijn Amerikaanse branchegenoot PPG en daaropvolgend rumoer onder aandeelhouders. PPG trok zich uiteindelijk terug, maar Büchner verdedigde het bedrijf met hand en tand. Tijdens het proces kreeg hij veel persoonlijke kritiek te verwerken.

Op antwoord van vragen van journalisten, in een telefonische persconferentie, noemde Antony Burgmans, voorzitter van de raad van commissarissen, het besluit van Büchner om zijn taken neer te leggen een pro-actief besluit, dat zeer recent is genomen. 'In de laatste paar dagen, niet de laatste paar weken. We moeten dit respecteren.'

Op de vraag of Büchners gezondheidsproblemen samenhangen met alle spanningen van de laatste paar maanden, wilde Burgmans niet ingaan. 'Dat is allemaal speculatie. Ik ben geen dokter. Büchner was van mening dat hij zijn gezondheid in gevaar zou brengen als hij zou doorgaan met zijn werk.' De gezondheid van de ceo was volgens Burgmans desondanks geen belemmerende factor, de afgelopen periode: 'Nee'.

Büchner was sinds 2012 bestuursvoorzitter bij AkzoNobel. In datzelfde jaar raakte hij oververmoeid en was hij een paar maanden uit de running. 'Dit was voor mij een bijzonder moeilijk besluit om te nemen', schrijft de topman nu in zijn persverklaring. 'Maar mijn focus moet nu op mijn gezondheid zijn.'

Splitsen

Büchner besloot eerder dit jaar - onder druk van de interesse van PPG - het concern op te splitsen in een verf- en een chemiebedrijf, om zo de winstgevendheid te vergroten. De nu aangestelde ceo Vanlancker zou eigenlijk de zelfstandige chemicaliëndivisie onder zijn hoede nemen, maar door het plotselinge vertrek van Büchner blijft hij toch bij het verfbedrijf.

Volgens Burgmans staat AkzoNobel er veel beter voor dan vijf jaar geleden. 'Bij AkzoNobel werken we als een team, maar Büchners bijdrage is enorm geweest. Zijn besluit staat volledig los van onze bedrijfsstrategie. Het is een persoonlijke kwestie. Wij blijven volledig toegewijd aan de uitvoering van onze plannen. Aan het creëren van twee aparte entiteiten.'

Dat de Raad van Commissarissen zo snel een opvolger kon aankondigen heeft volgens Burgmans te maken met Akzo's beleid. Zo denkt de top van het bedrijf tenminste twee keer per jaar na over de vraag: 'Wat doen we als iemand onder een bus komt? 'In het rijtje met mogelijke opvolgers stond de naam van Thierry (...) al. 'Daarom konden we snel beslissen.'

Bestuursvoorzitter Ton Büchner. Beeld anp
Bestuursvoorzitter Ton Büchner.Beeld anp

Lees verder over het aftreden van Ton Büchner

Werkdagen van ruim 16 uur, mogelijk werd het hem allemaal net wat te veel. Wat voor ceo was AkzoNobel-topman Ton Büchner?

Begin april stond AkzoNobel-topman Ton Büchner voor misschien wel de belangrijkste opgave uit zijn loopbaan. Hij moest zijn aandeelhouders ervan overtuigen dat zij het vijandige overnamebod van het Amerikaanse PPG moeten afwijzen. Een interview.

Thierry Vanlancker staat bekend als de splitsingsexpert. Weinig topmanagers hebben zoveel ervaring met het in stukken hakken van conglomeraten. Nu mag hij ineens heel AkzoNobel gaan leiden. Een profiel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden