AkzoNobel staat er weer alleen voor - hoe nu verder? Vijf vragen

De vlucht vooruit - een fusie met het Amerikaanse Axalta - is mislukt. Hoe moet verf- en chemieconcern AkzoNobel nu voorkomen dat het een speelbal wordt in overnamegevechten?

Sven Dumoulin en Antony Burgmans (r), voorzitter van de Raad van Commissarissen, tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) van AkzoNobel in Hilton Amsterdam Hotel. Beeld anp
Sven Dumoulin en Antony Burgmans (r), voorzitter van de Raad van Commissarissen, tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) van AkzoNobel in Hilton Amsterdam Hotel.Beeld anp

Akzo's fusieplan met Axalta is mislukt. Waarom?

Omdat het Japanse Nippon Paint de gesprekken tussen AkzoNobel en de Amerikaanse verffabrikant over een 'gelijkwaardige fusie' in de wielen reed met een hoger bod, in contanten. Dat vond Axalta aantrekkelijker dan een fusie met Akzo via een aandelenruil, waarop de gesprekken met Akzo werden afgebroken. Hoeveel de Japanners willen betalen, is niet bekendgemaakt. Overigens was van een gelijkwaardige fusie geen sprake. Akzo is veel groter dan Axalta, het gelijkwaardig praten was alleen bedoeld om de Amerikanen te paaien. Dat is dus mislukt.

Hoe erg is dat voor Akzo?

Behoorlijk erg. De Nederlandse multinational zit al het hele jaar in grote problemen. Akzo wees voor de zomer drie keer een ongevraagd miljardenbod af van Amerikaanse concurrent PPG. Dit tot woede van met name Angelsaksische activistische aandeelhouders, Britse en Amerikaanse beleggers die er geen geheim van maken dat het ze in de eerste plaats om hun beleggingswinst is te doen. Zij zagen een mooie overnamepremie in rook opgaan doordat de overname van Akzo niet doorging. Activistisch aandeelhouder Elliott spande een reeks rechtszaken aan. Zonder succes, maar Akzo-topman Ton Büchner moest door alle commotie voor de zomer wel om gezondheidsredenen terugtreden.

Om de boze aandeelhouders tevreden te houden, beloofde Akzo de chemietak af te splitsen; de miljarden daarvan gaan naar de aandeelhouders. Akzo gaat verder als verf- en coatingbedrijf. Dat is met 9,5 miljard euro omzet nu de mondiale nummer drie. Met de 3,5 miljard van Axalta erbij had Akzo zich comfortabel genesteld in de wereldtop, tussen marktleiders Sherwin-Williams en PPG. De Nederlandse verfmultinational was dan jager geworden in plaats van prooi. Nu is Akzo weer terug bij af en moet het rekening houden met nieuwe ongewenste overnamepogingen.

Het mislukken van de gesprekken is ook persoonlijk een sof voor Thierry Vanlancker, de nieuwe baas van AkzoNobel. De Vlaming had de leiding bij Axalta toen het nog onderdeel was van chemiereus DuPont. Hij was ook nauw betrokken bij de afsplitsing van Axalta in 2013. De kennis en contacten van Vanlancker hebben blijkbaar niet geholpen.

Kan Akzo een hoger tegenbod doen?

Dat kan, maar het is niet waarschijnlijk. De Amerikanen wisten hoezeer Akzo ze nodig had. Axalta heeft de Nederlanders de afgelopen weken tijdens de gesprekken waarschijnlijk al helemaal uitgekleed - met 'superbelegger' Warren Buffett als grootaandeelhouder weet Axalta wel hoe het het onderste uit de kan moet krijgen. Blijkbaar kon Nippon Paint daar nog overheen.

Axalta is op de beurs 8,3 miljard dollar (7,1 miljard euro) waard. Met een overnamepremie erbij moet er voor Axalta waarschijnlijk ruim 10 miljard euro op tafel komen. Los van dat bedrag heeft AkzoNobel met een nieuwe topman, de aanstaande splitsing en twee winstwaarschuwingen al genoeg problemen om op te lossen. Beleggers maken zich zorgen of het bedrijf het allemaal wel aankan, laat staan dat er nog een grote overname bij kan.

Ton Büchner Beeld anp
Ton BüchnerBeeld anp

Komt PPG nu terug?

PPG trok zich dit voorjaar terug en mocht daarom volgens beursregels een half jaar geen nieuw bod doen op Akzo. Die termijn loopt op 1 december af - volgende week vrijdag. Kenners achten het echter uitgesloten dat de Amerikanen, die ook met een winstwaarschuwing moesten komen, het dure en tijdrovende circus van eerder dit jaar gaan herhalen met een nieuwe ongevraagde overnamepoging.

Dat ligt anders als Akzo zich zelf zou melden. Ook dat is nu uitgesloten. Maar topman Ton Büchner is al weg en komend voorjaar vertrekt ook president-commissaris Antony Burgmans, die PPG tot woede van de Angelsaksische aandeelhouders buiten de deur wist te houden. Wie weet gaan Akzo en PPG dan weer eens om de tafel zitten, op vriendelijke wijze deze keer.

Wanneer weten we meer?

Volgende week donderdag heeft Akzo een buitengewone aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse Hilton, over de benoeming van enkele nieuwe commissarissen. Dan kan bestuursvoorzitter Thierry Vanlancker uitleg geven over het mislukken van de 'fusie' met Axalta en vertellen hoe het verdergaat. En kunnen de activisten van Elliott - inmiddels de grootste aandeelhouder van Akzo - laten weten wat ze daarvan vinden.

Thierry Vanlancker Beeld anp
Thierry VanlanckerBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden