AkzoNobel gaat in de tegenaanval tegen activistisch aandeelhouder Elliott

AkzoNobel heeft dinsdag de tegenaanval geopend op activistisch aandeelhouder Elliott, die het Nederlandse verf- en chemieconcern voor de rechter heeft gedaagd.

Wilco Dekker
Dulux-verf, een merk van AkzoNobel. Beeld reuters
Dulux-verf, een merk van AkzoNobel.Beeld reuters

Elliott eist donderdag in kort geding dat Akzo een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) houdt, waarop de aandeelhouders president-commissaris Antony Burgmans kunnen ontslaan.

Akzo probeerde de rechtszaak gisteren voor te zijn door alvast zelf zo'n bava uit te schrijven, en daarnaast bekend te maken dat Burgmans 'buitengewone omstandigheden' daargelaten sowieso in april 2018 vertrekt. Dit omdat hij er dan drie termijnen van vier jaar heeft opzitten. Zijn eventuele ontslag, dat Elliott eist, zou dus hooguit een paar maanden schelen.

Akzo probeert Elliott en andere ontevreden aandeelhouders de wind uit de zeilen te nemen, door de bava al heel snel, op 8 september, te houden. Daardoor kunnen aandeelhouders als Elliott geen eigen agendapunten voor de vergadering meer aandragen. Elliott noemde de stap van Akzo dinsdag 'ongelooflijk' en een 'opzichtige omzeiling van de regels'.

Ook beleggersvereniging VEB is 'echt niet gelukkig'. 'Elliott is de afgelopen periode tamelijk agressief geweest, dus het is begrijpelijk dat Akzo zich wil verdedigen', zegt VEB-directeur Paul Koster. 'Maar aandeelhouders een fundamenteel recht ontnemen is niet de oplossing. Activistische aandeelhouders hebben een slechte naam in Nederland, maar Elliott is met 9,5procent wel de grootste aandeelhouder van Akzo. Snel een eigen bava uitschrijven is ook niet in het belang van Akzo zelf. Het zal de relatie met de aandeelhouders verder verslechteren.'

Akzo moest wel een bava uitschrijven, omdat de benoeming van de nieuwe topman Thierry Vanlancker nog door de aandeelhouders moet worden goedgekeurd. De Belg volgt Ton Büchner op, die vorige week na alle overnameperikelen om gezondheidsredenen terugtrad.

Burgmans ging gisteren niet in op de vraag of de snelle bava begin september in het Amsterdamse Hilton een truc is om boze aandeelhouders als Elliott buitenspel te zetten. 'We houden ons aan de wet en aan de Nederlandse regels voor goed bestuur.' Ook hield de president-commissaris zich op de vlakte bij de vraag of hij bang is een stemming onder de Akzo-aandeelhouders over zijn positie niet te overleven. 'De commissarissen hebben eerder gezegd dat mijn ontslag niet in het belang is van de onderneming. Wij hebben er niet voor gekozen naar de rechter te stappen.'

Elliott en andere aandeelhouders zijn boos dat Akzo tot drie keer toe weigerde te praten met de Amerikaanse rivaal PPG, die steeds hogere miljardenbiedingen deed. Burgmans wordt als kwade genius beschouwd van die tactiek, waardoor de aandeelhouders een flinke overnamepremie misliepen. De Ondernemingskamer steunde de weigering van Akzo eerder, maar droeg het bedrijf wel op de relatie met de boze aandeelhouders te herstellen.

De Nederlandse multinational wil daarom op de bava nadere uitleg geven over de weigering. Daarnaast zal Akzo een aantal commissarissen speciaal belasten met het onderhouden van aandeelhoudersrelaties.

De kwartaalcijfers die Akzo gisteren presenteerde, vertoonden ook de sporen van de recente overnamestrijd. De omzet steeg met 2 procent tot bijna 3,8miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. De nettowinst daalde echter met 4 procent tot 301 miljoen euro. Dat had mede te maken met een buitengewone post van 20 miljoen euro in verband met de voorgenomen afsplitsing van de speciaalchemietak van Akzo. Ook had het bedrijf te kampen met kosten voor juridische zaken en mededingingskwesties om PPG buiten de deur te houden. Analisten vonden de cijfers tegenvallen.

Lees meer over AkzoNobel

'Splitsingsexpert' mag nu plots heel AkzoNobel leiden
Belg Thierry Vanlancker volgt Ton Büchner op, die om gezondheidsredenen stopt als topman. De nieuwe topman is zeer ervaren in het afsplitsen van bedrijfsonderdelen. Precies dat waartoe Akzo zich door de strijd met PPGnu gedwongen ziet.

Akzo en Economische Zaken op een lijn in gevecht tegen belager PPG
Dat AkzoNobel en minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens het maandenlange gevecht tegen de Amerikaanse belager PPG voortdurend op een lijn zaten blijkt geen toeval: het ministerie en de verf- en chemiemultinational werkten al die tijd nauw samen om de ongevraagde overname te voorkomen.

Overnamestrijd AkzoNobel kent vooral verliezers (+)
Niet AkzoNobel, niet zijn werknemers en ook niet minister Kamp zijn de winnaars van de strijd om het Nederlandse chemieconcern. Voor wie is er dan zo hard gevochten? Ook de op het oog grote winnaar, Akzo zelf, betaalt een hoge prijs.

De zeven zonden van AkzoNobel (+)
Het geduld is op, schrijft een Amerikaans beleggingsfonds over de weigering van AkzoNobel op een derde overnamebod. Een overname is nodig om de omzet te doen groeien. Klopt dat wel?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden