Akzo wilde geen dure overname Axalta; gesprekken Amerikanen met Japanners ook mislukt

AkzoNobel wilde geen 'significante' overnamepremie betalen voor de Amerikaanse verffabrikant Axalta. Toen duidelijk werd dat een fusie via een aandelenruil - zonder zo'n grote premie te betalen- er niet in zat, zijn de gesprekken met de Amerikanen direct afgebroken.

Wilco Dekker
Voorzitter van de Raad van Commissarissen Antony Burgmans en de CEO Thierry Vanlancker (rechts) van AkzoNobel voorafgaand aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) in het Hilton Hotel in Amsterdam. Beeld anp
Voorzitter van de Raad van Commissarissen Antony Burgmans en de CEO Thierry Vanlancker (rechts) van AkzoNobel voorafgaand aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) in het Hilton Hotel in Amsterdam.Beeld anp

Dat zei AkzoNobel-topman Thierry Vanlancker donderdagmiddag tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering (een 'bava') van de Nederlandse verf- en chemiemultinational in het Amsterdamse Hilton Hotel. Het samengaan met Axalta had Akzo in de absolute wereldtop van verf- en lakkenbedrijven gebracht, maar begin vorige week bleken de gesprekken mislukt. Axalta ging verder onderhandelen met het Japanse Nippon Paint, dat de flinke premie wel leek te willen betalen. Maar donderdagavond bleek dat ook de gesprekken tussen de Amerikanen en Japanners op niets zijn uitgelopen.

Volgens Vanlancker werd Akzo uitgenodigd door de Amerikanen om te komen praten. Het besluit om de gesprekken af te breken kwam van Akzo zelf, aldus de Vlaamse baas van de Nederlandse multinational. Volgens Vanlancker werd de strategie - wel een fusie, geen dure overname - gesteund door de grootste aandeelhouders van Akzo. Daar hoort ook Elliott bij, de Amerikaanse activistische aandeelhouder die Akzo eerder dit jaar belaagde omdat het zich tot drie keer toe niet wilde laten overnemen door het Amerikaanse PPG.

Volgens president-commissaris Antony Burgmans (links) is het onzin dat Akzo wilde fuseren met Axalta als verdedigingsmaatregel. Beeld anp
Volgens president-commissaris Antony Burgmans (links) is het onzin dat Akzo wilde fuseren met Axalta als verdedigingsmaatregel.Beeld anp

Volgens president-commissaris Antony Burgmans is het onzin dat Akzo wilde fuseren met Axalta als verdedigingsmaatregel. Met het Amerikaanse bedrijf erbij was Akzo marktleider Sherwin-Williams genaderd en zo te groot geworden om zelf overgenomen te worden. Nu blijft het achter PPG de nummer drie. Volgens Burgmans is er geen sprake van dat Akzo daarmee 'aangeschoten wild' is, zoals een aandeelhouder opmerkte. Akzo wil zich nu versterken met kleinere overnames, aldus de top van de Nederlandse multinational, voor het bericht van een paar uur later dat Axalta ook geen akkoord heeft kunnen bereiken met Nippon Paint.

De 'bava' was bijeengeroepen voor een besluit over de afsplitsing van de chemietak van Akzo Nobel. Die wordt verkocht of als apart bedrijf naar de beurs gebracht. Het 'overgrote deel' van de opbrengst daarvan - geschat op acht tot twaalf miljard euro - gaat naar de aandeelhouders, van wie een deel nog steeds boos is dat de voor hen lucratieve overname door PPG niet doorging. De splitsing werd donderdag met 99,87 procent van de stemmen goedgekeurd. De aandeelhouders krijgen binnenkort al een voorschot van een miljard euro uitgekeerd. De splitsing moet april volgend jaar een feit zijn. AkzoNobel gaat dan verder als verf- en lakkenfabrikant.

De aandeelhouders stemden ook in met de benoeming van drie nieuwe commissarissen en een nieuwe financiële topman voor AkzoNobel. Dat is Maarten de Vries, afkomstig van financieel dienstverlener Intertrust. Hij volgt Maëlys Castella op, die in september om gezondheidsredenen opstapte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden