Akzo-pil verliest monopolie VS

Voor de tweede keer dit jaar wordt Akzo Nobel geconfronteerd met een flinke tegenslag op de belangrijke Amerikaanse markt. Het populaire antidepressivum Remeron mag, zo besliste een rechter in Newark, als generiek medicijn op de markt worden gebracht door de Amerikaanse farmaceutische bedrijven Teva en Mylan....

Volgens de rechter wordt daarmee geen inbreuk gemaakt op het patentrecht van Akzo Nobel, dat nog tot 2017 loopt. Dit voorjaar leed Akzo een strop doordat de FDA (de Amerikaanse registratiecommissie) geen toestemming gaf om het nieuwe antidepressivum Ariza dit jaar al op de markt te brengen. De werkzaamheid was niet voldoende duidelijk.

Amerikaanse makers van generieke geneesmiddelen (goedkope kopieën van merkmedicijnen waarvan het patent is verlopen) wilden toestemming van de FDA om de generieke versie van Remeron te lanceren. Door dat alleen in bepaalde combinatietherapieën te doen, verwachtten ze het patent te kunnen omzeilen.

Om dit te voorkomen was Akzo naar de Amerikaanse rechter gestapt. De zaak zou pas volgend jaar worden behandeld. Door middel van een kort geding voor het Federale District Hof in Newark, New Jersey, hebben Teva en Mylan de zaak versneld. Nu ze deze rechtszaak hebben gewonnen, kunnen ze het generieke Remeron op de markt brengen zodra ze daarvoor de goedkeuring hebben van de FDA. 'Geen gunstige ontwikkeling', zegt de woordvoerder van Akzo.

Akzo en zijn medicijnendivisie Organon bestuderen nu de uitspraak om te bezien of, en zo ja welke juridische stappen zij op hun beurt kunnen zetten. In de VS is Remeron goed voor een omzet van 300 tot 400 miljoen euro. Volgens Fritz Fröhlich, financieel directeur van Akzo Nobel, is het nog te vroeg om de effecten van de rechtszaak voor de omzet van de farmadivisie te becijferen. Wel zal Organon zijn lopende kostenbesparingen intensiveren.

Het medicijn Ariza, bedoeld voor mensen met zeer zware depressies dat Akzo dit voorjaar ongeluk bracht, is inmiddels omgedoopt tot Variza. Akzo is er nog niet in geslaagd voldoende proefpersonen te vinden voor aanvullende tests. Het aanvankelijke plan was om (V)ariza eind dit jaar te lanceren in de VS.

De beleggers straften de pech van Akzo gisteren onmiddellijk af. Op de Amsterdamse effectenbeurs verloor het aandeel 4,6 procent en zakte naar 29,42 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden