Akzo Nobel verkoopt Catalysts

Akzo Nobel heeft een koper gevonden voor zijn bedrijfsonderdeel Catalysts. Het Amerikaanse chemiebedrijf Albemarle Corporation koopt Catalysts voor 625 miljoen euro....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Catalysts maakt katalysatoren voor de olie-industrie. Katalysatoren zijn chemische stoffen die worden gebruikt bij de raffinage van olie. Met de katalysatoren kunnen brandstoffen van betere kwaliteit uit olie worden gewonnen. De stoffen worden gebruikt om onzuiverheden zoals zwavel uit de olie te halen.

Catalysts heeft onder meer een productielocatie aan de noordoever van het IJ in Amsterdam, waar ongeveer vijfhonderd mensen werken. Daarnaast worden katalysatoren in het Amerikaanse Pasadena gemaakt. Het hoofdkantoor staat in Amersfoort.

Vakbond CNV heeft 'gemengde gevoelens' bij de voorgenomen overname. Enerzijds is er tevredenheid dat Albemarle zelf ook actief is in de chemische industrie. Maar het CNV vraagt zich af of Albemarle niet te klein is voor de transactie. Catalysts had vorig jaar een omzet van 350 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van bijna negentig miljoen euro.

Albemarle behaalt jaarlijks een omzet van 1,1 miljard dollar, ongeveer 920 miljoen euro. Het bedrijf is beursgenoteerd, en heeft een beurswaarde van 1,2 miljard dollar.

De transactie is deel van een verkoopprogramma. Akzo Nobel wil drie onderdelen verkopen: afgelopen september kondigde bestuursvoorzitter Hans Wijers aan dat het bedrijf naast Catalysts ook af wil van de Resins en Phosphorus Chemicals. Resins maakt onder meer coatings voor de auto-industrie en voor hout. Phosphorus Chemicals produceert chemicaliën die brandvertragend werken. Wijers wil door de verkoop van de drie chemie-onderdelen een 'meer consistente portefeuille van activiteiten' in de chemiedivisie van Akzo Nobel realiseren. Catalysts is het eerste onderdeel waarvoor een koper is gevonden.

Beleggers reageerden maandag lauw op de aankondiging van de verkoop. Het aandeel Akzo Nobel sloot 0,9 procent lager op 31,62 euro. Een analist van Petercam oordeelt de te betalen 625 miljoen euro een 'goede prijs'. 'Maar dit onderdeel is wel de meest aantrekkelijke van de drie die op de verkooplijst staan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden