Akzo Nobel verguld met voorbehoedsring

De Nuvaring van Organon, een nieuw voorbehoedsmiddel voor vrouwen, lijkt een succes te worden. Sinds de introductie begin 2003 stijgt de omzet in het product gestaag....

Van onze verslaggever Nico Goebert

De Nuvaring is een flexibele kunststofring die de vrouw diep in de vagina moet inbrengen. De ring scheidt voortdurend twee hormonen af, die vergelijkbaar zijn met die in de pil. Voordeel ten opzichte van de pil is dat de werkzame stoffen gelijkmatig worden afgescheiden, waardoor de dosis kleiner kan zijn.

De ring geeft gedurende drie weken voldoende hormonen af om zwangerschap te voorkomen. Daarna hoeft de ring een week niet gedragen te worden. In die week treedt de menstruatie op en daarna moet een nieuwe ring worden ingebracht.

Na de introductie van het voorbehoedsmiddel (bijna drie jaar geleden) bleek dat vooral Amerikaanse vrouwen moesten wennen aan het nieuwe systeem. De VS is veruit de grootste markt voor anti-conceptie. De Nuvaring, die bij Organon in Oss wordt geproduceerd, heeft daar nu een marktaandeel van 2 procent. Frohn kondigde woensdag aan dat Organon de marketing van het voorbehoedsmiddel in de VS steviger gaat aanpakken. De Nuvaring moet binnen enkele jaren wereldwijd een omzet opleveren van 250 miljoen euro.

De farmaceutische tak, waartoe Organon behoort, is het stroefst draaiende onderdeel van Akzo Nobel. De omzet steeg 1 procent en het resultaat daalde fors. Het wachten is op nieuwe medicijnen die in de pijplijn zitten. Volgens Frohn worden de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling aanzienlijk opgeschroefd.

Akzo Nobel kan een bedrag van 142 miljoen dollar tegemoet zien van het Amerikaanse farmaceutische concern Barr. De Amerikanen brachten twee jaar geleden een anticonceptiepil op de markt, waarmee volgens Azko Nobel inbreuk werd gemaakt op het octrooi van Mircette, de pil die Akzo Nobel sinds 1998 op de Amerikaanse markt verkoopt. De schikking met Barr moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten.

Intervet, de fabrikant van diergeneesmiddelen, is het succesverhaal van Akzo Nobel. De kleinste divisie van het concern zag de omzet in het derde kwartaal met 10 procent stijgen. De winstmarge ligt boven de 20 procent.

Vooral in de VS boekt Intervet successen onder meer met Vetsulin, de eerste insuline voor de behandeling van diabetes bij honden. Nobilon, een onderdeel van Intervet in Boxmeer, gaat een vaccin tegen de vogelgriep ontwikkelen dat mensen moet beschermen tegen de ziekte. Nobilon produceert al een vaccin voor gevogelte. Door de langdurige testperiode is het menselijk vaccin tegen het H5N1-virus niet voor 2009 beschikbaar.

Ook bij de twee grootste divisies – Coatings (verf en lakken) en Chemie – steeg de omzet, maar daalde het resultaat. De sterke stijging van de grondstoffenprijzen zetten de marges onder druk. Frohn kondigde kostenbesparingen aan en die leiden tot verlies van banen. In de eerste negen maanden van dit jaar schrapte Akzo Nobel 680 banen, voor het overgrote deel bij de divisies Coatings en Chemie.

Het concern heeft eerder gezegd veertien onderdelen van de chemiedivisie met een gezamenlijke omzet van zevenhonderd miljoen euro te verkopen. Het gaat daarbij onder meer om de zoutactiviteiten, vorig jaar goed voor een omzet van 247 miljoen. De Duitse fabrikant van kunstmest en zout Kali und Salz (K+S) heeft daarvoor al belangstelling getoond. Volgens Frohn ligt het verkoopprogramma op schema. Hij verwacht de eerste transacties in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Akzo Nobel blijft bij de eerder uitgesproken verwachting van een ‘kale’ winst zonder eenmalige meevallers van achthonderd miljoen euro over het hele jaar. Dat lijkt geen onoverkomelijke opgave. Met de winst van 175 miljoen over het derde kwartaal heeft Akzo Nobel over de eerste negen maanden al 644 miljoen binnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden