Akzo Nobel schikt voor 60 miljoen

Akzo Nobel en zijn Amerikaanse dochterbedrijf Organon USA hebben voor bijna zestig miljoen dollar een aantal schadeclaims afgekocht over het patent op het antidepressivum Remeron....

Van onze verslaggeefster Jet Bruijnsma

De vorderingen waren afkomstig van negen grote apotheekketens in de Verenigde Staten, van farmaceutische groothandels, openbare aanklagers in een aantal Amerikaanse staten, een groep consumenten en andere, zogeheten indirecte afnemers.

Eerder dit jaar betaalde het farmaceutisch bedrijf ook al 28 miljoen dollar schikkingskosten aan fabrikanten van generieke medicijnen (waarvan het patent is verlopen), óók over Remeron. Daarmee komt de tegenvaller over 2004 uit op bijna 88 miljoen dollar.

Organon USA kreeg in de jaren negentig voor een aantal jaren marktexclusiviteit in de VS voor mirtazapine, de werkzame stof van Remeron, hoewel het patent op de stof toen al was verlopen. Vervolgens kreeg Organon een zogeheten gebruikspatent op Remeron, indien het middel werd geslikt in combinatie met andere antidepressiva, de zogeheten selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI's).

In 1999 kwamen de generieke fabrikanten in actie: dit gebruikspatent verhinderde hen om mirtazapine in generieke vorm op de markt te brengen. En dat is in strijd met het Amerikaanse mededingingsrecht. De rechter stelde hen in het het gelijk.

Begin dit jaar schikte Akzo Nobel de zaak met de generieke fabrikanten voor 28 miljoen dollar. De last werd in het eerste kwartaal genomen.

Deze week besloot het van oorsprong Nederlandse farmabedrijf om nog eens 59,8 miljoen dollar aan schikkingskosten te betalen aan groothandels, apotheken, openbare aanklagers en afnemers. Die last wordt in het derde kwartaal genomen.

Akzo Nobel blijft bestrijden dat het de Amerikaanse mededingsregels heeft overtreden. Maar het wil geen kosten meer steken in het afwikkelen van risicovolle rechtszaken. Vandaar de schikking. Er is nog altijd een derde rechtszaak aanhangig van een groep afnemers bij de federale rechtbank van de staat New Jersey. Of deze groep door de rechter ontvankelijk wordt verklaard, is nog onzeker. Ook is nog geen datum voor een rechtszaak vastgesteld. Daardoor is onbekend of er een derde financiële vordering tegen Akzo Nobel wordt ingesteld.

Op de Amsterdamse beurs reageerden beleggers met instemming op het nieuws over de schikking, omdat de omvang van de schade nu vaststaat. Het aandeel Akzo Nobel, onderdeel van de AEX-index, sloot 2,7 procent hoger op 29,20 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden